Késik a 64 bites Windows

Vágólapra másolva!
A Microsoft szerdai bejelentése szerint az idei év végéről 2005-re tolódott a 64 bites architektúrájú processzorokhoz szánt Windows operációs rendszer megjelenése.
Vágólapra másolva!

A szoftveróriás eredetileg az idei év végére ígérte 64 bites processzorral szerelt rendszerekhez szánt Windows XP megjelentetését. Szerdai bejelentése szerint a Microsoft csupán a jövő év első felében dobja majd piacra a 64 bites Windowst.

A társaság emellett azt is bejelentette, hogy mivel a 64 bites operációs rendszerrel együtt fejlesztik, ugyancsak a jövő év első felére tolódik a hálózati kiszolgálókon használatos Windows Server 2003 operációs rendszerekhez kiadásre kerülő első javítócsomag (Service Pack 1) megjelenése is. A jelenleg elterjedt átlagos számítógépekben még 32 bites architektúrájú processzorokat alkalmaznak, ezek 64 bites utódjai ugyanakkor számos előnnyel bírnak, többek közt másodpercenként nagyobb adatcsomagokat képesek kezelni. Míg a két rivális chipgyártó, az AMD és az Intel is gyárt 64 bites processzorokat, azonban ezek képességeit teljes mértékben - Microsoft szoftverek hiányában - csak különböző Linux-disztribúciókkal lehet kihasználni.