A BT szerint megmarad a digitális szakadék

Vágólapra másolva!
A British Telecom (BT) legújabb felmérése szerint 2025-ben a brit lakosság mintegy 40%-ának továbbra sem lesz otthoni internetelérése. A jelentés szerint ezáltal 23 millióan maradhatnak ki alapvető oktatási és egészségügyi szolgáltatásokból.
Vágólapra másolva!

Jelenleg az ország fele, mintegy 27 millió ember tekinthető "offline" státuszúnak. A BT kiemeli: a digitális megosztottság nem tűnik majd el az idő múlásával. A tanulmány szerint a "digitális forradalom" által érintett rétegek érdeklődésének felkeltése érdekében a kormányzatnak és a távközlési cégeknek is vannak tennivalói. Hiába növekszik majd az otthoni elérések száma, ha emellett jelentős marad azoknak a kimaradóknak az aránya is, akik egyre távolabb kerülnek a többiek számára elérhető, növekvő számú szolgáltatásoktól - adta hírüul az Információs Társadalom es Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A megosztottság kérdését sokan sokféleképpen vizsgálták, a BT a jövő generációkra helyezi a hangsúlyt, kiemelve azt, hogy a konvergencia és a felhasználóbarát alkalmazások hozzáférésre gyakorolt pozitív hatása egy szint után nem elégséges, bizonyos rétegeknél nem jelentkezik. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az új eszközök bekapcsolásával elsősorban az eddig is behálózott emberek előtt nyílnak újabb lehetőségek.

Az internet költségeinek drasztikus csökkenése és a vidéki hozzáférés technikáinak fejlődése a növekedés irányába mutat, de a fő visszatartó erő esetükben nem pénz és technológia kérdése, hanem inkább pszichológiai tényezők. A motiváció és a képzettség hiánya, illetve az előnyök helytelen felmérése. Nem meglepő módon a leginkább hátrányos helyzetben lévő csoportok (öregek, szegények, fogyatékosok) körében tapasztalható leginkább ez a tendencia.

ITTK Infinit