Szintetikus nevetés

Vágólapra másolva!
A Dél-Kaliforniai Egyetemen az emberi nevetés gépi előállításával foglalkoznak. Azt állítják, hogy ezzel is csökkenthető a géppel szembeni frusztrációnk.
Vágólapra másolva!

A Dél-Kaliforniai Egyetem Beszéd Analízis és Interpretációs Laboratóriumában az emberi nevetés számítógépes előállításával foglalkoznak. A projekt célja, hogy beszélgetés alapú HCI-ben (Human Computer Interaction, Ember-Számítógép Interakció) a számítógép ne "csupán" a beszéd intonációjában jelenítsen meg érzelmeket, hanem a beszédbe illeszkedő nevetés által is. A HCI-ben az érzelmek alkalmazásának fő szerepe a felhasználó által megélt frusztráció csökkentése. A nevetést a mindennapi ember-ember interakcióinkban is a feszültség oldására, a bizalom megjelenítésére használjuk. Joggal feltételezhetjük, hogy ha a sokszor sikertelen, feszültségektől terhes számítógépes munkánk során a felmerülő problémákat a géppel való beszélgetéssel próbáljuk majd a jövőben megoldani, akkor a gép barátságos nevetése, minket is könnyed mosolyra fakaszt majd, feltéve, hogy nem rajtunk nevet az átkozott számítógép...

A kutatóknak komoly problémák megoldására vállalkoztak, hisz már az adatgyűjtés sem egyszerű: kísérleti alanyoknak kell laboratóriumi körülmények között nevetniük, ami a nevetés spontán természetével teljesen ellentétes. A nevetés fiziológiai háttere sem teljesen feltárt terület. A szintetikus nevetés előállításához olyan modellező rendszert kell felépíteni, melynek segítségével a különböző nevetéseknek mind az időtartamát, lefutását, mind fajtáját (ha,ha,ha; heee, heee; stb.) meghatározhatjuk, valamint viszonylag egyszerűen a szövegkörnyezetből és egyéb modalitásokból nyert információ alapján, megfelelő nevetéseket generálhatunk a felhasználónak a beszédszintézissel felolvasott válaszba iktatva.

Az Agent Portal cikkében a szintetikus és a természetes nevetés spektrogramja is látható, valamint a kutatást végző Shiva Sundaram oldalán meghallgathatók a különféle szintetikus nevetések. (www.agent.ai)