Robotok a hadseregben

Vágólapra másolva!
Ijesztő trendekről adott hírt az amerikai sajtő a napokban, egyes szakemberek szerint már készen áll az iraki bevetésre az a több száz harci robot, amelyet kísérletképpen kívánnak a hadszintérre küldeni.
Vágólapra másolva!

Távirányítással működő, akna- és kézifegyverbiztos robotokat vetne be az amerikai hadsereg az iraki hadszíntéren a veszteségek csökkentése céljából.
A hivatalos nyilatkozatok legalábbis így magyarázzák azon tecnikai eszközök megjelenését, amelyek emberi közreműködéssel, - távirányítással - komoly tűzerőt képviselve szolgálnák a hadsereg céljait.

A Talon névre keresztelt közel 80 cm hosszúságú, önjáró, lánctalpas robot 4 kamerával és egy éjjel-látó sztereo-kamerával van felszerelve. 700 méteren belül alkalmazható városi környezetben, sivatagban természetesen ez a távolság lényegesen nagyobb. Többféle módon is felfegyverezhető, így különbözőfajta géppuskákat, illetve rakétákat is tud magával vinni és használni a csatatéren.

A harci robotok nagypontosságú fegyvereit, olyan helyeken alkalmaznák, ahol az hadműveleti akciók kockázata nagy. Az önjáró "fegyverek" így csatornákban, barlangokban, és városi körülmények között helyettesítenék egyenruhás társaikat.

Az amerikai gyerekek egyébként folyamatosan találkoznak a hadsereg "nevelő" tevékenységével, hiszen a Pentagon igen tudatos és folyamatos kiképzést folytat a különböző játékprogramokon keresztül. Évek óta ingyenesen elérhető az American Army sorozat, amely gyakorlatilag egy gépesített lövész virtuális kiképzése.

A napokban jelent meg egy startégia játék - a Kuma Wars - kiegészítője, amely egy, a közelmúltban lezajlott iraki hadműveletet dolgoz fel. A hadsereg lassan digitális játékká változtatja a valódi hadműveleteket.

Sajnos a most bevetendő robotkatonák fegyverei valódi lőszerrel működnek és valódi sebeket ejtenek a világ megoldatlan konfliktusaiban.