Vágólapra másolva!
Kihasználva a tényt, hogy Afrikában elsősorban a mobiltelefon számít az információs technológia úttörőjének, Kenyában egy civil szervezet, a One World, az AIDS elleni küzdelemre próbálja felhasználni az eszközt.
Vágólapra másolva!

A One World egy olyan SMS-szolgáltatást indított el az AIDS világnapjára időzítve, amelyen keresztül a kenyaiak szöveges üzenetben tehetnek fel kérdéseket a betegséggel kapcsolatban, és szinte azonnal választ kapnak, méghozzá díjmentesen. Ezenkívül a regisztrált felhasználóknak napi tippeket is küldenek a fertőzés megelőzésével, valamint a járvánnyal való együttélés mikéntjével kapcsolatban - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A 32 millió lakosú országban több mit kétmillió HIV-pozitív ember él, és eddig több mint másfél millióan hunytak el a betegség következtében. Az AIDS-et kísérő társadalmi megvetés sokakat visszatart attól, hogy a HIV klinikák valamelyikén tájékozódjanak a betegségről, mások pedig a sorban állás tart vissza kérdéseik feltevésétől. Ezeken a problémákon segíthet az új megoldás, építve arra, hogy Kenyában 2,5 millió mobilfelhasználó van.

Noha a szöveges üzenetek terjedelme behatárolt, a szolgáltatást kitalálók szerint ez nem olyan akadály, amely veszélyeztetné a program sikerességét. A kapott kérdésekre adandó választ a lehető leggyorsabban megküldik, egy adatbázis segítségével, röviden, érthetően megfogalmazva. A nyelvi problémák a terjedelemnél komolyabb gondot okozhatnak, hisz a szolgáltatás jelenleg csak angolul érhető el. Ez azonban átmeneti állapot, a már említett adatbázis szuahélire fordítása megtörtént, és pusztán idő kérdése az ilyen nyelvű SMS-ek beindítása is.

ITTK Infinit