Mobilokat fertőz egy új károkozó

Vágólapra másolva!
A napokban felbukkant Skulls nevű trójai program Series 60 szoftvert futtató okostelefonokat támad, s bár a fertőzött mobilokról továbbra is lehet telefonálni, a károkozó számos rendszerfunkciót elérhetetlenné tesz.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Mivel a Skulls nem vírus, nem képes önmagát terjeszteni, ehelyett mobiltelefonos szoftverek letöltését kínáló webhelyeken tették készítői elérhetővé egy Extended Theme Manager nevű programnak álcázva. A kártékony alkalmazáshoz a Symbian operációs rendszert és Series 60 kezelőfelületet tartalmazó mobiltelefonokon használatos .SIS kiterjesztésű állományként lehet hozzáférni.

A szoftver telepítése esetén halálfejes ikonokra cseréli a telefon főmenüjében az egyes rendszerprogramokra mutató ikonokat. Ezáltal a fertőzött mobiltelefonok szinte minden funkcióját - például az üzenetküldést, a wapot vagy a naptárt - elérhetetlenné teszi, bár hívásokat a trójai program feltelepítése után is is lebonyolíthat a készülék használója. A finn F-secure cég szakértője, Mikka Hyppönen szerint a mobilra települt Skullt meglehetősen bonyolultan lehet csak eltávolítani a telefonról, ráadásul ekkor a korábban tárolt felhasználói adatok is elvesznek a készülékről. Hyppönen egyébként úgy véli, bár a trójai program nem kis bosszúságot okozhat az óvatlan felhasználóknak, nem okoz helyrehozhatatlan károkat a telefonokban.