Szuperhálózatot épít Lengyelország

Vágólapra másolva!
Lengyelországban épül Európa legnagyobb kutatási célokat szolgáló optikai hálózata. A Lengyel Optikai Internet (PIONIER) 5500 km hosszúságú fényvezető száljain csaknem 10 Gbps sebességgel lesz képes továbbítani adatokat.
Vágólapra másolva!
Mondja el a véleményét a Techbázisról! Szereti az írásainkat?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=005_03_1_12_2_1_05_04

A korábban a 622 Mbps sebességű, aszinkron kapcsolási technológián (ATM) alapuló kommunikációs vonalak adatátviteli korlátaival szembesülni kénytelen lengyel kutatóknak ma már Európa legnagyobb tudományos célú optikai hálózata áll a rendelkezésére. A rendszer 21 akadémiai célú telekommunikációs hálózat hátralevő 5 elemének idén év végére tervezett összekapcsolásával jön létre, a száloptikai kábeleket közutak, vasútvonalak és elektromos vezetékek mentén fektették le szerte az országban. A GÉANT páneurópai hálózat részét képező PIONIER-t a szomszédos országok kutatási és oktatási hálózataival is összekapcsolják - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A lengyel tudóstársadalom már a hálózatfejlesztés most zajló kezdeti szakaszában is számos előnyét élvezheti a PIONIER kapacitásának. A csillagászoknak például lehetőségük nyílik arra, hogy több különböző rádióteleszkóp adatainak összekapcsolásával óriási területeket felölelő és elképesztően nagy felbontású űrfelvételeket készítsenek. A VLBI (Very Long Baseline Interferometry) technológiát használó rádióteleszkópok egyetlen adatgyűjtési periódus alatt is több mint 1 Gbps forgalmat képesek generálni. A rádióteleszkópok mágnesszalagokra rögzített adatait azonban a PIONIER működésbe állítása előtt külföldi adatfeldolgozó központokba kellett eljuttatni, hogy a lengyel csillagászok használható felvételekhez jussanak.

ITTK Infinit