Agresszívan terjed az új Beagle féreg

Vágólapra másolva!
A hétvége folyamán világszerte agresszív terjedésbe kezdtek az interneten a Beagle nevű e-mailféreg új variánsai. Szakértők szerint az új variánsok veszélyt jelentenek otthoni és vállalati felhasználók számára egyaránt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban három új variánsára is bukkantak vírusszakértők a Bagle és Beagle néven ismert internetes féregnek, amely fájlcserélő hálózatokon, illetve e-mail üzenetekben terjeszti önmagát. A legagresszívebben terjedő, AT jelű variáns által generált levelekben mindössze egy smiley ( :) ) található, csatolt fájlként pedig egy Prince, Joke vagy RunMe nevű, COM, EXE, SCR vagy CPL kiterjesztésű állomány. A Beagle.AT-t tartalmazó levél mellékletére kattintó felhasználó megfertőzi a gépét, így a kártékony fájlok "Wingo.exe" vagy "Cjector.exe" néven a Windows rendszermappájába kerülnek. A féreg automatikusan továbbküldi magát a fertőzött számítógépeken található e-mail címekre, kihagyva azonban az anti-vírus cégek nevét tartalmazó címeket. Fájlcserélő hálózatokon lopott szoftvert és pornográf tartalmat ígérő fájlneveken található meg a féreg.

A Beagle.AT-t úgy programozták, hogy 2006. április 26-án megsemmisítse önmagát, tehát nem működjön és terjedjen tovább. Hasonlóan a korábbi Beagle variánsokhoz, a Netsky féreg korábbi változatait a Beagle.AT is eltávolítja a fertőzött számítógépről, és úgy változtatja meg a beállításokat, hogy a Netsky variánsai ne tudják megfertőzni a gépet. "A féreg nagyméretű terjedésének oka valószínűleg az elmúlt hónapok elenyésző vírusaktivitása, az éberség csökkenése és a Control Panel (CPL) fájlkiterjesztés gyakoribb használata lehet" - nyilatkozta az új károkozóról Fórján Tamás, a vírusvédelemmel foglalkozó 2F 2000 műszaki igazgatója.. Az F-Secure cég vírusstatisztikái szerint a cég rendszere által elmúlt 24 órában regisztrált vírusfertőzések közel 24 százalékát a Beagle.AT tette ki. Az [origo] freemail levelező vírusvédelmi rendszerén az elmúlt 1 napban a károkozó több mint 84 ezer példánya akadt fent, ezzel az új Beagle a vírustoplista első helyét szerezte meg.