Hidden & Dangerous: siker után bukás

Vágólapra másolva!
Sokan sorolták a nagy csalódások közé a Hidden & Dangerous folytatását, hiszen az előd hatalmas sikere után rendkívüli várakozás előzte meg a második részt. A csalódott játékosokat nem akarja cserbenhagyni a Global Star, így megjelentette a Sabre Squadron című kiegészítőt.
Vágólapra másolva!

Ha egy kiadó, illetve fejlesztőcég piacra dob egy játékot, mely hatalmas sikert arat, azzal önmaguknak is csapdát állítanak valahol, mivel egy sikeres játéknak igénylik a felhasználók a folytatását, viszont nehéz felülmúlni a sikeres első epizódot. Láthattunk már szép számú példát arra - Commandos sorozat, Lands of Lore, Colin McRae játékok -, hogy a később megjelenő részek meg sem közelítik az eredeti alkotás színvonalát, és sajnos e példákat gyarapította a Hidden & Dangerous folytatása is. A játékot persze nem nevezhettük önmagában rossznak, csak akkorák voltak az elvárások vele szemben, hogy nem tudott a program megfelelni a kívánalmaknak. Hogy ne maradjon rossz íz a játékosok szájában, az Illusion és a Global Star nekifogott egy kiegészítő, egészen pontosan küldetéslemez összekovácsolásának, ami talán segít visszaszerezni a H&D régi dicsőségét.

Nézzük meg először, hogy mik a kézzel fogható fejlesztések a Sabre Squadronban. Bekerült a programba összesen kilenc küldetés, melyeket vagy egymagunkban próbálunk meg abszolválni, vagy kooperatívan, vagyis társainkkal együttműködve harcoljuk végig multiplayerben. Ha már a többjátékos módnál tartunk, akkor az erre esküdők is kaptak nyolc, meglehetősen méretes térképet a hadakozáshoz. Megjelenik néhány új fegyver, valamint jármű is, mely utóbbiak közül talán a Sherman tankokat érdemes külön megemlíteni.

Miért említettünk a fenti bekezdésben kézzel fogható fejlesztéseket? Csupán azért, mert a kiadó és a fejlesztők nagyon kardoskodtak amellett, hogy a kiegészítőben komoly fejlődésen megy át a mesterséges intelligencia. Mivel ez ugye nem a kézzel fogható felsorolás alá került, az olvasó már sejtheti, hogy nem egészen tiszta a dolog. Azt senki nem vitatja, hogy a programozók belejavítottak az MI-be, de elég nagy H&D 2 fanatikusnak kell lennünk, hogy egyértelműen rátaláljunk ezekre a finomításokra. Az például alig változott, hogy a csapatunkba tartozó katonák meglehetősen magatehetetlenek, és kifejezetten kedvelt szórakozásuknak tűnik, hogy agyonlövessék magukat az ellenséggel. Azzal az ellenséggel, mely talán valamivel ravaszabb lett, de ezúttal sem kelhet versenyre más akcióprogramok rosszfiúival a mesterséges intelligencia terén.

Nagyon sokan morogtak az eredeti programmal kapcsolatban a kezelőfelület körülményessége miatt, akik nem alaptalanul remélték, hogy a Sabre Squadronban egyszerűbbé válnak bizonyos folyamatok, mint mondjuk a hátizsákban lévő felszerelési tárgyak, például egy elsősegély-csomag felhasználása. Sajnos ki kell ábrándítanunk ezeket a reménykedő játékosokat, mivel a kiegészítőben is az egyik legkomolyabb ellenfelünk a macerás kezelés lesz.

Említettük a küldetéslemezre felkerült új missziókat, amik szerencsére elég változatosra sikeredtek. Feladataink közt szerepel néhány, kikötőben horgonyzó német tengeralattjáró hullámsírba küldése, lezuhant pilóták kiszabadítása észak-afrikai fogolytáborokból, hidak megvédése az ellenség tüzérsége elől, és ezúttal sem maradhattak ki a megsemmisítésre váró csodafegyverek, amikkel Hitler a maga javára akarja fordítani a háborút. A missziókat ezúttal is több úton is megoldhatjuk - választhatunk elterelő hadműveletek, vagy direktebb támadások mellett, de akár a jól bevált távcsöves puska előnyeit is kihasználhatjuk.

A változatosság megmarad a többjátékos módot kedvelőknek készített pályák esetében is. A térképek mindegyikéről elmondható, hogy igencsak méretesek, és egyaránt akad köztük olyan, amelyen a nyílt terepek dominálnak, vagy számos bunkert, romos épületet, vagyis rejtőzködési helyet rejtő. A legnagyobb újítás azonban a már szintén pedzett kooperatív lehetőség, amivel mindjárt kiküszöbölhetjük a gyenge MI okozta fejfájásokat.

Igen kevés, sőt, szinte egyetlen komoly változtatással sem találkozunk a grafika, valamint a hanghatások terén, de ez jelen esetben nem is baj, mivel a Hidden & Dangeroust e két területen nem érhette sok kritika. Az objektumok ezúttal is nagyon sok apró részletet tartalmaznak, ami egyedivé teszi őket, az épületekben használati tárgyakkal, a falakon plakátokkal találkozhatunk, és a karakterek is ügyesen megtervezett modellek képében jelennek meg a harctéren. A fegyverek és harci járművek zaja igen életszerű, habár a dialógusok, valamint a zene akkordjai talán túl gyakran ismétlődnek.

Kétségtelen, hogy akadnak újdonságok a Hidden & Dangerous 2 kiegészítő küldetéslemezében, de azt, hogy ezek elegendőek ahhoz, hogy belopja magát a program a némileg csalódott játékosok szívébe, csak az idő döntheti el. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy ha lesz valaha is H&D 3, akkor azt nem missziókkal és addonokkal kell megpróbálni a kellő magasságokba emelni.

Rendszerkövetelmény:

ProcesszorP3 800
RAM128 Mbyte RAM
HDD3.4 GB
VGA32 MB VRAM