Itthon is fellépne az FBI a kalózok ellen

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kormánya azt tervezi, hogy szövetségi nyomozókat helyez ki az ország budapesti nagykövetségére. Az FBI emberei a helyi hatósággal működnének együtt a különböző típusú szerzői jogsértések visszaszorítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kormánya tovább erősítené a harcot a hamisítás és egyéb szerzői jogokat sértő visszaélések ellen. Ennek keretében azt tervezi, hogy szövetségi nyomozókat helyez az ország budapesti és hongkongi nagykövetségére - olvasható a magyar ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) közleményében. Az FBI kihelyezett nyomozóinak feladata az lesz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal, és hatékonyabbá tegyék a szerzői jogvédelem alá eső termékek védelmét.

John Ashcroft, az Egyesült Államok igazságügyi miniszterének a vezetésével megerősítik az Igazságügyi Minisztérium és az FBI szervezeteit, amelyeknek többek közt a filmkalózok, illegális fájlcserélők elleni küzdelem és a szellemi tulajdon védelme lesz a feladatuk. Ezen intézkedések konkrét lépéseket tartalmaznak, melyek fokozzák a bűnözés elleni harcot. A jelenleg 13 amerikai városban működő CHIP (Computer Hacking and Intellectual Property unit - Számítógépes Hacker és Szellemi Tulajdont Védelmező egység) mellett további öt városban hoznak létre szerzői jogsértések ellen fellépő csoportokat. Az Igazságügyi Minisztérium felszólította az FBI-t, hogy a szellemi tulajdon védelmezésével kapcsolatos nyomozásokra nevezzen ki több különleges ügynököt és bűnügyi hírügynökség segítségével nemzetközi és országos kampányt indítson a szerzői alkotásokra specializálódott bűnszövetkezetek ellen.

A kiterjedt kampány fokozott figyelmet fordít az összes szerzői és szellemi tulajdon jogokkal védett és hamisítás útján nagy haszonnal terjeszthető termékre, a vényköteles gyógyszerektől kezdve az autóalkatrészeken át egészen a DVD-kig. A nemzetközi bűnüldözés hatékonyságának növelése érdekében javaslatot tettek, hogy szövetségi nyomozókat küldjenek az USA budapesti és hongkongi nagykövetségére. A nyomozók feladata az lenne, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és ezzel elősegítsék a vádemelési folyamat meggyorsítását. Az USA Igazságügyi Minisztériuma tervezi továbbá, hogy változtatnak a kiadatási megállapodásokon, ezzel is megkönnyítve a szerzőijog-tulajdonosoknak polgári jogi követeléseik érvényesítését.