Vágólapra másolva!
Az Advanced Micro Devices (AMD) fejlődő országok piacain egy olcsó alkatrészeket tartalmazó, kisméretű  PC-vel kíván megjelenni, amely 250 dollár körüli áron lesz kapható.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A Personal Internet Communicator (PIC) nevet viselő, sajátos kinézetű eszközt kifejezetten fejlődő országokban - többek közt Indiában és Latin-Amerikában - élő, 1-6 ezer dollárnak megfelelő éves keresetű családoknak szánják. A speciális kialakítású számítógép monitor nélkül 250 dollár, azaz durván 50 ezer forint körüli összegbe kerül majd. Az AMD által kifejlesztett megoldást az egyes országokban jelen lévő PC-gyártók saját márkanevükön árusítják, s az eszközök gyártásátis ezek végzik majd.

A gyártási költségek alacsonyan tartása érdekében az eszközben az AMD saját kisfogyasztású Geode GX500 processzorát - amely technológiát a National Semiconductor cég felvásárlása révén kaparintott meg, 128 megabájt memóriát, és 10 gigabájtos merevlemezt, integrált hangkártyát és modemet alkalmaz. Bár az eszköz rendelkezik USB portokkal, optikai meghajtó egyáltalán nem található benne A gépen a palmtopokon használatos Microsoft Windows CE operációs rendszer egy speciális, Windows XP-bővítésekkel ellátott változata fut, amely e-mail klienst, webböngészőt, üzenetküldő programot és szövegszerkesztőt tartalmaz. Az olcsó komputeren ezek mellett zene- és videofájlok, valamint PDF dokumentumok és PowerPoint prezentációk is megnyithatók.

Az AMD közlése szerint az olcsó hardverkomponensek alkalmazása ellenére a PIC egészen jó teljesítménnyel bír: az eszközről körülbelül 25 másodperc alatt töltődik be az operációs rendszer, amelyen a hagyományos asztali PC-kével azonos sebességgel lehet böngészni vagy dokumentumokat megnyitni. Rádáasul mivel a benne található processzor fogyasztása rendkívül alacsony, hűtéséhez sem szükséges ventilátor, így a PIC csendben működik.