A németek betiltanák a gyilkolós játékgépeket

Vágólapra másolva!
Jogi felhatalmazást kaptak a német önkormányzatok, hogy megtagadják olyan játéktermek megnyitását, amelyek virtuális emberölést szimuláló videojátékokat kínálnak vendégeiknek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió luxemburgi bírósága az Omega videojáték-szolgáltató cég megkeresése kapcsán foglalt állást az ügyben a német szövetségi közigazgatási bíróság felkérésére. Az Omega a német joghatóságnál panaszt tett a bonni önkormányzat ellen, mert az nem adott engedélyt a szolgáltató társaságnak egy játékterem működtetésére. A bonni polgármesteri hivatal azzal érvelt, hogy a játékterem automatáin olyan gyilkos kalandjátékokat futtatnak, amelyeken emberi célpontokra "tüzelnek" a játékosok, s ez ellentétes a német alkotmány alapértékeivel - az Omega viszont a szolgáltatási szabadság megsértésének minősítette a korlátozást.

A német bíróság ezután fordult jogértelmezésért a luxemburgi EU-testülethez. A bíróság állásfoglalásának első felében helyt adott az Omega panaszának, a közösségi jog megsértésének minősítette a játékterem megnyitásának megtagadását, egyúttal leszögezte: a közrendre való hivatkozás csak akkor indokolt, ha azt reális és valóban súlyos veszély fenyegeti. (Értelemszerűen ez az érvelés nem tekintette ilyen esetnek a virtuális embervadászat "élvezetét" propagáló videojátékokat.) A verdikt második részében azonban emlékeztet arra, hogy az unió tagállamai rendkívüli helyzetek vonatkozásában mérlegelhetik, hogy a közrend védelmére hivatkoznak, s ilyen esetnek minősül az emberi méltóságot sértő tevékenység is, ami tehát igazolhatóan korlátozza az ilyen típusú szolgáltatások szabadságát - mondta ki a luxemburgi EU-bíróság.