Kémprogramot írt az új trójai program

Vágólapra másolva!
A Downloader.Lunii nevű, napokban felbukkant trójai program kém- és reklámprogramokat távolít el a gépről, ugyanakkor más kártékony szoftvereket tölt le a PC-re.
Vágólapra másolva!

A biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec cég szakemberei a hét elején új kártékony szoftverre bukkantak a világhálón. A Downloader.Lunii egy Windows-rendszereket támadó trójai program - azaz nem terjeszti önmagát automatikusan -, amely hasznos és kártékony töltettel egyaránt rendelkezik. Bár a Lunii lefuttatása esetén megtisztítja az áldozat PC-jét bizonyos típusú kém- és reklámozó programoktól, a trójai program hátsó ajtót nyit a fertőzött számítógépeken, s az interneten keresztül távirányíthatóvá teszi azokat. A háttérben megbúvó Lunii ezen kívül egy rendszerfájl módosításával megakadályozza azt, hogy a felhasználó felkereshessen bizonyos weboldalakat.

A Symantec szakemberei szerint a trójai program egyelőre nem jelent nagy fenyegetést a felhasználók számára, a vírusirtó szoftverek pedig friss vírusminta-adatbázissal képesek detektálni.