Informatikai fejlesztési tervek Afrikában

Vágólapra másolva!
Saját nyelvű információkeresést és Afrika valamennyi iskolájának internet-hozzáférést - ezek a legfontosabb pontjai Thabo Mbeki dél-afrikai elnök egész Afrikára vonatkozó információtechnológiai fejlesztési elképzeléseinek.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai elnök információs társadalommal és információtechnológiai fejlesztésekkel foglalkozó tanácsadó csoportjának immár negyedik alkalommal sorra kerülő évenkénti gyűlésén az afrikai kontinens és az információs technológiák kapcsolatáról esett szó. A találkozón részt vevő kormánytagok, vállalkozók, valamint a nemzetközi informatikai ipar képviselői az Afrika és a fejlett Nyugat között meghúzódó technológiai szakadék áthidalásának lehetőségeit vitatták meg. A gyűlésen az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó nemzeti beteg-nyilvántartási rendszer előzetes tervét is ismertették, s szó esett a csúcstechnológiai üzletágban érintett kis- és középvállalatok részére biztosítandó adókedvezményekről - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Az Afrika fejlődéséért létrehozott új partneri szövetség (New Partnership for Africa's Development - Nepad) zászlaja alatt Dél-Afrikát is beleértve 20 afrikai ország mintegy 120 iskoláját látják majd el az év végéig kommunikációs eszközökkel. A programban műholdvevő és mobilkommunikációs eszközök, internet-összeköttetéssel bíró számítógépek, szoftverek, valamint technikai segítségnyújtás is szerepel.

A dél-afrikai elnök azt is kihangsúlyozta, hogy tanácsadó testületének figyelme Afrikára, mint egészre terjed ki, azokat a térségeket is beleértve, ahol "nincsenek utak, nincs áramszolgáltatás és nem beszélnek angolul".

ITTK Infinit