Kémprogram-irtót ad ki a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Microsoft bejelentette, hogy a cég hamarosan olyan programot jelentet meg, amellyel eltávolíthatók a PC-kre észrevétlenül feltelepülő kémprogramok.
Vágólapra másolva!

Az új szoftverről maga Bill Gates, a Microsoft elnöke ejtett szót pénteken egy kaliforniai informatikai múzeumban tartott beszédében - számolt be a News.com. Gates elmondása szerint a cég egy olyan szoftvert fog kiadni, amely folyamatosan frissülő adatbázisa segítségével képes felismerni a különböző rosszindulatú kémprogramokat. A szoftverről egyelőre nem tudni részletesebb információkat, így megjelenési ideje sem ismert, s azt sem tudni ingyenes, vagy fizetős alkalmazásról van-e szó.

Spyware: kutató szemek a számítógépen/techbazis/internet/20030326spyware.html

A spyware néven is ismert programok rendszerint webezés közben, vagy ingyenes programokkal együtt települnek fel a PC-re, s általában reklámablakokat jelenítenek meg, módosítják a böngésző kezdőoldalát, vagy információkat továbbítanak a felhasználó netezési szokásairól egy harmadik félnek.

A Microsoft alapítója úgy véli, a kém- és reklámprogramok napjainkban komoly problémát jelentenek, Gates elmondása szerint még egyik otthoni PC-jére is települt már spyware, noha eddig még egyetlen komputerére sem fertőzte meg vírus. Bill Gates szerint napjaink másik legnagyobb problémáját az jelenti, hogy a felhasználók túl egyszerű jelszavakat használnak számítógépeiken, ráadásul túl ritkán változtatják meg azokat. Ezen a téren a smart cardok és az ujjlenyomat-felismerésen alapuló technológiák elterjedése hozhat változást, ám erre még legalább 5-6 évet kell várni - fejtette ki Gates.

A redmondi székhelyű szoftveróriás egyébként a tavalyi évben felvásárolt egy román, vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő céget, s saját, fizetős vírusirtó szoftver piacra dobását is tervezi, ám bővebb részletekkel egyelőre erről sem szolgált.