100 millió euró az európai szuperhálóra

Vágólapra másolva!
Tovább fejlesztik az európai kutatási es akadémiai szférát kiszolgáló informatikai alaphálózatot. A kontinens nagy részét behálózó GÉANT-ra szánt mintegy 100 millió eurós uniós támogatás a fejlesztések közel felét fedezi.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság illetékesei Brüsszelben aláírta a világszínvonalú európai kutatási és oktatási kommunikációs hálózat, a GÉANT további korszerűsítéséről szóló szerződést. A fejlesztések során a csúcsteljesítményű infrastruktúrát igénylő kutatótársadalmat újabb korszerű szolgáltatásokkal és közvetlen hálózati összeköttetéssel szolgálják ki - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A GÉANT és a Nemzeti Kutatási és Oktatási Hálózatokhoz (National Research and Education Networks) tartozó partnerei együttesen 34 európai ország számára biztosítják a kutatásokhoz szükséges kommunikációs infrastruktúra gerincét. Az Európai Bizottság 93 millió eurós támogatása a kiadások kevesebb, mint 50%-át fogja fedezni, a fennmaradó összeget a résztvevő országoknak együttesen kell előteremteniük. A bejelentés a négy éves GÉANT2 projekt kezdetét, s egyben a 2000-ben startoló GÉANT első fázisának lezárultát jelzi, a 2008 szeptemberéig tartó támogatás az Európai Unió Kutatási és Fejlesztési Keretprogramjából származik. Magyarország a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program (NIIF) révén vesz részt a páneurópai együttműködésben.

A tudományos hálózat Izlandtól egészen a Kaukázusig lehetővé teszi a kutatók számára, hogy ismereteik és számítástechnikai kapacitásuk összevonásával olyan tudományos eredményeket érjenek el, amelyekre az együttműködés híján nem lehetnének képesek. A kontinentális rendszer például a repülőgépipar vagy az Európai Űrügynökség (ESA) által is használt együttműködést segítő eszközök alkalmazását is támogatja, ezenkívül az IPv6 Internet Protokoll bevezetésének ösztönzésében is fontos szerepet tölt be.

ITTK Infinit - [origo]