Napenergiás informatika az indiai iskolákban

Vágólapra másolva!
Az indiai Uttar Pradesh állam egy tesztprojekt keretében napenergiával próbálja biztosítani a vidéki iskolákban a számítógépes oktatást. Az Education for All program keretében az elmúlt évben az állam 70 megyéjében mintegy 1000 számítógép került a kiválasztott általános iskolákhoz.
Vágólapra másolva!

A számítógépek mellett képzést is biztosítanak a tanároknak a komputerek munkájuk során történő használatától. Van azonban egy komoly probléma, amelyet a projektnek át kell hidalnia: a vidéki Indiában a háztartások mintegy 80%-a nem rendelkezik elektromos árammal, és számos faluban a meglévő ellátás is sűrűn akadozik, a legtöbben petróleumlámpákat használnak, és az általános iskolák java is áram nélkül marad - tudósított az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele. A helyzet megoldására az Alternatív Energiaforrások Minisztériuma és az oktatási tárca szövetkezett. A terv szerint napelemmel biztosítanak energiát azoknak az iskoláknak, ahol nincs rendes áramellátás. Az iskoláknak kb. ezer fontnyi összegbe kerülne a napelemek üzemeltetése, ami a legtöbb iskola számára elérhetetlen, ezért a két minisztérium fele-fele arányban biztosítja az ehhez szükséges forrásokat. A projekt vezetője, Parth Sarthi Sen Sharma szerint a ráfordítás hosszú távon mindenképpen megtérül.

India vidéki területein egyébként mások is igyekeznek kihasználni a napenergiában rejlő lehetőségeket. Eddig általában főzésre, vízmelegítésre és világításra használták a természetes energiaforrást, illetve számos farmer rendelkezik napelemes szivattyú-berendezéssel, amelyet öntözésre használ. Noha ezeket a szivattyúkat a jogszabályok szerint csak öntözési célokra lehet használni, de néhányan megpróbálják kihasználni a lehetőséget némi alternatív jövedelem megszerzésére, illetve különleges fejlesztésre. Így sokan halászati célokra, vagy éppen bivalyitatónak is használják ezt a megoldást.

ITTK Infinit