A nyílt forráskódé a jövő

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb linuxos cége lett a Novell - mondja a vállalat hazai vezetője, hangsúlyosan hozzátéve: ettől még a NetWare jövője is biztosítva van. Interjú Szittya Tamással.
Vágólapra másolva!

Számos iparági szereplőt meglepett a Novell, amikor az év elején felvásárolta a SuSE Linuxot. Sokan úgy értelmezték a lépést, hogy a Novell előre menekül, mert meglévő termékei nem elegendőek a fejlődéshez.
- A legkevésbé sem erről van szó. Az utóbbi időben a Novellnek pénzügyi és piaci szempontokból is kifejezetten jól ment, és ezt a tőzsde is visszaigazolta. Vezetünk a címtárak piacán, a saját szegmensében szintén piacvezető a ZENworks hálózat- és rendszerfelügyeleti termék, és nagyon jól áll a GroupWise csoportmunkaszoftver is. A NetWare részesedése az elmúlt pár évben valóban csökkent, de ez a csökkenés már megállni látszik.

Váratlannak sem nevezném a lépést. Az utóbbi években a Novell felvásárlásai egy irányba mutattak: a szolgáltatások előtérbe helyezése, a többplatformosság megvalósítása felé. A cég számos szoftvere már évek óta elérhető Linuxon.

És mi a biztosíték arra, hogy a SuSE nem jut arra a sorsra, mint néhány korábban felvásárolt termék, például a WordPerfect, amit alig két év elteltével továbbadott a cég?
- Minden cég életében vannak olyan akvizíciók, amelyeket a gyorsan változó piaci körülmények nem igazolnak. Ugyanakkor nincs senki, aki megkérdőjelezné a Linux jövőjét: egyértelmű, hogy a nyílt forráskódú szoftverekre a mostaninál sokkal nagyobb szerep vár. Ez abból is látszik, hogy a világon minden szoftver- és hardvergyártó igyekszik valamilyen módon felkapaszkodni a Linux-vonatra. Viszont senki nem merte megtenni azt a lépést, amit a Novell megtett, nevezetesen, hogy felvásárolja a két legnagyobb Linux-disztribúció egyikét. Ezzel viszont a Novell egy csapásra a világ legnagyobb, saját Linux-verzióval (disztribúcióval) rendelkező szoftvervállalatává vált.

Ezek után persze minden felhasználóban azonnal felmerül a kérdés: mi lesz a NetWare-rel?
- Nagyon fontos, hogy az új termékek nem felváltják, hanem kiegészítik meglévő szoftvereinket. A NetWare nagyon jó állomány- és nyomtatókiszolgáló, de nem általános célú alkalmazásszerver: arra most ott lesz a SuSE Linux Enterprise Server. Nincs olyan törekvés, amely arra irányulna, hogy a felhasználók a NetWare-ről térjenek át Linuxra. És még valami: a Novell bevételeinek 30-40 százalékát mind a mai napig a NetWare adja. Elképzelhetetlen, hogy ekkora bevételi forrásról csak úgy lemondjon a vállalat.

A NetWare fejlesztése folyamatos: várhatóan a jövő év elején jelenik meg az új, a 7-es verziója, amely tartalmazni fogja a Linux rendszermagot is.

Magyarországon a NetWare pozíciói mindig is nagyon erősek voltak. Gondolja, hogy a nyílt forráskódú termékek piacán is hasonlóan erősek lesznek?
- Magyarországon mind a Novell-termékek, mind a nyílt forráskódú szoftverek nagyon sok vállalatnál, intézménynél megtalálhatók. Ez utóbbiakat rendszerint még csak szűkebb feladatokra használják, pél­dául webszerverként vagy tűzfalként. Most lehetővé válik számukra, hogy biztos háttérrel vágjanak bele a nyílt forráskódú szoftverek további bevezetésébe, melynek eddig egyik legfőbb akadálya a megfelelő támogatás hiánya volt. A Novell az egész világra kiterjedő értékesítési és szerviztámogatást biztosít. Olyan jövőképet adunk, amely nemcsak az általuk kitűzött fejlődési iránnyal van összhangban, hanem az általános informatikai trendekkel is.