Vizsgálat a 3G-telefónia élettani hatásairól

Különbözhet a jelenleg használt, GSM-szabványú és a start előtt álló 3G-mobiltelefóniában használt jeltovábbító tornyok biológiai hatása - áll egy új holland kutatásban.

Elgondolkodtató eredménnyel zárult az a vizsgálat, amelyet három holland minisztérium végeztetett a harmadik generációs mobiltechnológia egészségre gyakorolt hatásának felmérésére. A maga nemében egyedülálló kísérlet a jelenlegi GSM mobil távközlési hálózat adótornyainak hatását vetette össze a harmadik generációs technológiával működő adótornyokéval.
   

- A harmadik generációs adótorony sugárzásának kitett vizsgálati csoport feltűnő reakciót mutatott. Fülzúgásról, fejfájásról és hányingerről panaszkodtak a kísérleti alanyok - közölte a gazdasági minisztérium szóvivője. A hagyományos GSM torony sugárzásának kitett csoport semmiféle reakciót nem mutatott. Érdekes módon azonban mindkét csoport esetében a kognitív funkciók, úgyis mint a memória és a reakciókészség javulása volt tapasztalható, a sugárzásingernek kitett személyek élénkebbé váltak. Az érintett minisztériumok az eredmény megerősítéséhez további vizsgálatokat tartanak szükségesnek. A vizsgálat eredményét az Európai Bizottság elé tárják megvitatásra.
   
A "kettős vak" kísérlet - egyetlen csoport sem tudta mikor van kitéve sugárzásnak és mikor nincs - a jövő évi kereskedelmi forgalomba kerülés idején átlagosnak tekinthető harmadik generációs térsugárzásnak vetette alá az alanyokat. A vizsgálatot a holland TNO technológiai kutatóintézet végezte el.