Duálformátumú DVD-író a Sonytól

Úgy tűnik, a Sony egyetlen huszárvágással feloldotta a két nagy rivális írható DVD formátum közötti konkurenciaharcot. A RDR-GX7 az asztali készülékek között a világon elsőként alkalmas az úgynevezett "pluszos" és "mínuszos" újraírható DVD lemezek írására.

A Sony RDR-GX7 külső megjelenésében a harmonikus, letisztult formákkal és a hideg színekkel elért konzervativizmus épp úgy fellelhető, mint a folyamatos megújulás iránti vágy. Az alumínium előlap színvilága, a keresztirányba végigfutó sötét LCD kijelző, a középre helyezett lemeztálca, valamint a távirányító szokatlan kialakítása csak tovább fokozza ezt a benyomásunkat.


Az előlap alsó része a készülék teljes szélességében lenyitható. Ezzel a megoldással ügyesen elrejtették azokat a kezelőszerveket, amelyekre csak viszonylag ritkán van szükség. Itt találhatunk még a szokásos analóg AV csatlakozókon kívül egy S-Video és egy digitális i.Link bemenetet is, amely segítségével a DV, vagy Digital8 kamerával rögzített felvételeket könnyedén átmásolhatjuk írható, illetve újraírható DVD lemezre. A hátoldalon egy komponens video kimenetet (Y, Cb, Cr), egy-egy RGB ki- és bemenettel rendelkező SCART csatlakozót, egy-egy AV és S-Video foglalatot, valamint egy optikai és egy koaxiális digitális hangkimenet találhatunk.


A lemezek

A Sony "pluszos" és "mínuszos" újraírható DVD lemezek írásának egy készülékben történő ötvözésével nagy pofont adott a fő rivális Panasonic, Hitachi, és Toshiba triumvirátus által favorizált DVD-RAM formátumnak. A DVD+RW és DVD-RW lemezek legnagyobb erőssége, az árában rejlik. A jóval alacsonyabb előállítási költségek, és az egyszerűbb tokozás miatt nagyon sok, adathordozókat gyártó cég ebben a formátumban látja a jövő írható DVD szabványát. Emiatt ezen a piacon éles árverseny alakult ki, tovább csökkentve a lemezek árát. Mára már elértük azt a szintet, hogy kapacitás egységre (pl. Mbyte-ra) számolva olcsóbbak a DVD-R/RW illetve DVD+R/RW lemezek, mint CD-R(W) társaik. Nem is beszélve arról, hogy az asztali készülékek 95-98%-a minden nehézség nélkül olvassa a DVD-R lemezeket, sőt a legújabb készüléknek, már a "pluszos" DVD lemezek sem jelentenek semmiféle problémát. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy jelenleg a PC-s piacon szinte egyeduralkodók ezek a formátumok, még jelentősebbnek tűnik az előny, a DVD-RAM viszonylag szűk kompatibilitásával szemben.

Előző
Következő