Telítődni látszik a brit internetpiac

Nagy-Britanniában mind a lakossági, mind a vállalati internetpiac fejlődése elérte azt a pontot, mely után már nem várható számottevő növekedés - állítja a brit távközlési felügyeleti szerv. Eközben a modemes felhasználók szélessávra történő váltása figyelhető meg.

A brit regulátor Oftel szerint az elmúlt 12 hónapban az internetpenetráció növekedésének lassulása volt megfigyelhető a szigetországban. Jelenleg az otthonok 42 százaléka rendelkezik hálózati eléréssel, s a közelmúlt trendje alapján ez a szám nem fog jelentősen növekedni - állítja az Oftel, annak ellenére, hogy számos uniós tagország internetellátottsága jóval meghaladja ezt az arányt (Hollandia, Svédország és Dánia is 60 százalék fölötti eredményről számolt be még 2002 nyarán). Hasonló a helyzet a brit vállalati piacon: a kis és közepes vállalkozások 67 százaléka online, csak a közepes cégeket vizsgálva pedig majdnem teljes, 97 százalékos az ellátottság.

Az Oftel szerint a telítődés mellett a piac másik fő jellemzője a hagyományos modemes kapcsolatok háttérbe szorulása a szélessávú elérések mellett. Felmérések szerint a brit szigeteken a teljes internetpiacot vizsgálva a dial-up elérések aránya csökkent 2002-ben, ezzel szemben dinamikusan növekedett az ADSL- és a kábeltévés kapcsolatok aránya, ahogyan az előfizetők "régi" elérésüket szélessávúra cserélték.