Képernyőkímélővel a bioterrorizmus ellen

Az Oxford Egyetem kutatóinak ötlete nyomán a himlőfertőzés kezelésére alkalmas gyógyszerek előállításához szükséges kutatásokat végeznének a PC-k szabad kapacitását kihasználó képernyőkímélőkkel.

A The Smallpox Research Grid projekt lehetővé tenné, hogy világszerte többmillió PC szabad számítási kapacitását a bioterrorizmussal szembeni küzdelemhez szükséges kutatásokhoz használják fel. A földönkívüli intelligencia jeleit kutató SETI@home-hoz hasonló elosztott számítási rendszeren alapuló projektet az IBM hívta életre a SETI-alapító UnitedDevices céggel, valamint két gyógyszerészetben tevékenykedő vállalattal közösen.

A projekt keretében egy olyan képernyőkímélő szoftvert kívánnak elkészíteni, amelyet a felhasználók telepíthetnek internetkapcsolattal rendelkező számítógépeikre, s amikor nem használják azt, az alkalmazás a kutatók számára fontos számításokat végezne. A több millió komputert a himlőfertőzés kezelésére alkalmas gyógyszer kifejlesztéséhez szükséges kutatásokba vonnák be. Bár a fertőzés megelőzésére szolgáló vakcina már létezik, a himlővírussal fertőzött emberek gyógyítására alkalmas szert még nem állítottak elő. Bár a halálos betegséget a 80-as évek elejére világszerte felszámolták, a himlő bioterrorizmus fenyegetettsége nyomán újból előtérbe került. Ha a projekthez  legalább 2 millióan csatlakoznak, a PC-k összesített számítási teljesítménye akár az 1,1 petaflopot  (másodpercenként ezerszer ezermilliárd számítási művelet) is elérheti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK