10 perc alatt átrohant a világon a Slammer

Szakértők szerint az internetes forgalmat is lelassító SQL Slammer féregvírusnak mindössze 10 percre volt szüksége arra, hogy az egész világon elterjedjen.

Mint ismeretes, az SQL Slammer nevű féregvírus január 25-én ütötte fel fejét a világhálón, s az általa okozott forgalomnövekedést a világ nagy részén tapasztalták a hálózatokat felügyelő szakemberek. A több százezer szervert megfertőző Slammer a legnagyobb gondokat Dél-Koreában okozta, ahol gyakorlatilag megbénította a helyi internetforgalmat. Tevékenysége felbukkanása napján Magyarországon is jelentős, de csak ideiglenes hálózati fennakadást okozott.

Az internet infrastrukturális kérdéseivel Cooperative Association for Internet Data Analysis kezdeményezés szerint a féregnek mindössze 10 percre volt szüksége ahhoz, hogy végigfertőzze a világ különböző országaiban működő számítógépeket, így az eddigi leggyorsabban terjedő vírusnak tekinthető.  A kisméretű  féregvírus a Microsoft SQL 2000 adatbázisszervereket támadja azok esetleges biztonsági résén keresztül. Bár a Slammer nem károsítja a számítógépen lévő adatokat, kiszolgálók között terjedve igen nagy hálózati forgalmat generált a hálózatokon, s számos esetben működésképtelenné is tette azokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK