Közösségi internetelérést fejleszt a kormány

Jövő évig mintegy 2000 közösségi internet-hozzáférési pontot ad át a kormány és az informatikai minisztérium. A szaktárca tervei között szerepel a hazai kulturális anyagokat digitalis formában tároló Jövő Háza felépítése.

A kormány, valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tervei szerint jövő évre 2004 "eMagyarország pontot", azaz internetes terminált, közösségi hozzáférési helyet alakít ki azért, hogy az EU-csatlakozással kapcsolatos információkat minél szélesebb körben és könnyebben elérhessék az emberek. Ezt Kovács Kálmán, az IHM vezetője közölt hétfőn, az Információs társadalom modellek című budapesti konferencián. A tárca további tervei között megemlítette a Jövő Háza felépítését, ahol a magyar tudást digitális formában érhetik el az érdeklődők. A miniszter elmondta, hogy az elképzelések szerint az információs társadalom stratégia kormányzati ciklusokon átnyúló tervek megvalósítását teszi majd lehetővé. Éppen ezért szeretnék kiemelni a stratégiát a napi politikai vitákból, s pártoktól függetleníthető közös célokat kívánnak kialakítani és megvalósítani. Kovács Kálmán jelezte, hogy a következő időszakban egy sorozat keretében több információs társadalmi modellt is meg kívánnak vitatni.
  
Kovács Kálmán a 2003 és 2006 között megvalósítandó kiemelt feladatok között megemlítette a versenyhelyzet kialakítását a távközlésben, illetve az e-gazdaság beindítását. Fontosnak nevezte azt, hogy ebben az időszakban minden oktatási intézmény kapjon internet-elérést, kialakuljon az e-közigazgatás, nőjön a távmunkában résztvevők száma és jelentősen bővüljenek az internetes közösségi hozzáférési pontok. A miniszter szerint az EU-csatlakozás tekintetében az ország kiindulási helyzete nem rossz, ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a taggá válás után az internet-elérést, a telefon-, a személyi számítógép és az internet-ellátottságot tekintve a sereghajtók közé tartozik majd.