Online naplóírást tiltanak Kínában

Kínából egy hete nem lehet elérni az egyik legnagyobb blogtárhelyként ismert amerikai Blogspot.com oldalait. Az internetes naplókat tartalmazó portál működtetői szerint az oldalak cenzúra áldozatává váltak.

A Blogspot.com-on a felhasználók ingyenesen helyezhetik el saját webes naplóikat, vagyis blogjaikat. A jelenleg több mint százezer netes naplót tartalmazó oldal üzemeltetőinek, illetve felhasználóinak beszámolói szerint a site-on lévő blogok már egy hete elérhetetlenek Kínából.

A Blogspot oldalt üzemeltető Pyra Laboratories üzletfejlesztési igazgatója, Jason Shellen úgy véli, nem technikai jellegű problémáról van szó. Shellen közölte, korábban semmiféle figyelmeztetésben nem részesültek a kínai kormányzattól, mindössze a hozzájuk beérkező panaszos levelekből értesültek a tiltásról. Az igazgató nem tudta megmondani, hogy Kínából pontosan hány felhasználó üzemeltette a site-on saját blogját, vagy olvasta másokét, azt azonban elárulta, hogy megkeresték az ügyben illetékes hivatalokat a probléma elhárítása érdekében. Shellen azt is elárulta, lehetséges, hogy tanácsot kérnek majd a Google kereső üzemeltetőitől is, amely tavaly esett áldozatul a cenzúrának, ám 10 nappal később - megszűrt tartalommal  -  újból elérhetővé vált.  Mint ismeretes, az ország kormányzata nyíltan gyakorol kontrollt az internet felett, így csak az általa megfelelőnek ítélt weboldalakhoz, online tartalmakhoz enged hozzáférést a helyi internetezők számára. Az ország vezetése 2002 márciusában 130 webportállal - köztük a Yahoo-val - írt alá egy olyan, később sokfelől bírált megállapodást, melynek értelmében a portálok önmaguk cenzúrázását vállalják, cserébe elérhetők maradnak az 50 milliósra tehető kínai internetező közösség számára.

Tavaly augusztus elején egy kínai internetes újságírót vettek őrizetbe felforgató tevékenység vádjával, s az Amnesty International információi szerint további 33 embert tartanak fogva az internethasználat korlátozására vonatkozó állami rendelkezések megszegése miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK