Légi internet a Lufthansánál

Január 15-től a német Lufthansa légitársaság egyes járatain lehetővé teszi az utasok számára, hogy repülés közben böngésszék a webet, vagy e-maileket küldjenek és fogadjanak.

Az amerikai Boeing repülőgépgyártóval kötött együttműködés révén a Lufthansa Frankfurt és Washington között közlekedő járatain nagysebességű internetelérést biztosít az utasok számára. A szolgáltatás január 15-én induló három hónapos tesztidőszaka alatt a fedélzeten tartózkodók ingyenesen érhetik  majd el a világhálót saját noteszgépeiket, vagy PDA-ikat használva.

A repülőgép a Boeing Connexion névre hallgató leányvállalata által kifejlesztett, másodpercekénti 20 megabites letöltési, és 1 megabites feltöltési sebességet biztosító műholdas kapcsolaton csatlakozik az internetre, a sávszélesség pedig a fedélzeten belül hagyományos, vagy vezeték nélküli helyi hálózaton keresztül van szétosztva. E révén az előzetes tesztek alapján ha 30 ember egyszerre szörfözik a neten, a sebesség nem csökken 156 kilobit/sec alá.

Ha a tesztek sikerrel zárulnak, akkor  már 2004 elején beindulhat a légi internet kereskedelmi szolgáltatása, amely a gyártó reményei szerint 10 éven belül már 4 ezer repülőgépen lesz elérhető. A Lufthansa közlése szerint ha megfelelő igény mutatkozik rá, egyes ázsiai járatain is elérhetővé teszi majd az internetet. A British Airways február közepén teszi elérhetővé London és New York között közlekedő járatain a világhálót szintén egy három hónapos tesztidőszak erejéig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK