Informatikai beruházás a Nyíregyházi Főiskolán

A Hewlett-Packard  Magyarország (HP) 1,5 milliárd forint értékű informatikai fejlesztést hajt végre a Nyíregyházi Főiskolán - jelentették be a két szervezet vezetői.

A szerződés aláírását követően Balogh Árpád főiskolai rektor elmondta, hogy az informatikai cég az intelligens Campus megvalósításában segíti a főiskolát: a fejlesztés révén a HP a 9 ezer négyzetméteres hallgatói információs központot, illetve a 10 ezer négyzetméteres műszaki és mezőgazdasági főiskolai kari épületet látja el informatikai hálózattal, különböző alrendszerekkel, szerverekkel, intelligens épületfelügyelettel, biztonságtechnikával és létesítménygazdálkodási megoldásokkal.

A rektor elmondta, hogy a főiskola összesen 5,3 milliárd forintot költ fejlesztésre. Hozzátette: a pénzből eddig 1,5-2 milliárd forintot költöttek el. Az épületek szerkezetkészek, most folynak a belső és befejező munkálatok, s a 300multimédiás munkaállomást magában foglaló hallgatói információs központ várhatóan júniusra lesz kész. A 10 ezer négyzetméteres épületet a tervek szerint jövő év közepén adják át, a fejlesztéseket állami forrásból finanszírozzák.  Balogh Árpád úgy vélte, hogy a beruházás 7-10 év alatt térül meg, ám az informatikai fejlesztések bizonyos részei, mint például az épületfelügyeleti rendszer, már három év alatt megtérül. A főiskolai rektor elmondta: a már megvalósult 250 millió forintba kerülő internet alapú telefonközpont segítségével több millió forintot megtakarított a főiskola.
  
A Nyíregyházi Főiskolán ezer alkalmazott dolgozik, s jelenleg négy a művészeti, a gazdasági és társadalomtudományi, a műszaki és mezőgazdasági, valamint a bölcsészkar keretein belül folyik a hallgatók képzése.