Intelligens kütyük Las Vegasban

Megnyitotta kapuit az idei CES szórakoztatóelektronikai kiállítás Las Vegasban. A megnyitón Bill Gates, a Microsoft alapítója intelligens karórát és hordozható videolejátszót mutatott be.

Forrás: ORIGOA kéziszámítógépek és a tábla PC-k után a Microsoft újabb eszközzel kívánja meghódítani a digitális kor szülötteit. A ma megnyílt CES kiállítás (Consumer Electronics Show) megnyitóján Bill Gates, a vállalat igazgatótanácsának elnöke közölte, hogy már 2003 őszére elérhetők lesznek a piacon az első olyan karórák, amelyek képesek lesznek a vezeték nélküli hálózatokon keresztül valós idejű, személyre szabott információk megjelenítésére. Az intelligens karórák a szofveróriás SPOT (Smart Personal Objects Technology) névre keresztelt technológiáján alapulnak majd, amelyet kifejezetten mindennapi használati tárgyakban - például ébresztőórákban, kulcstartókban vagy akár hűtőmágnesekben - való alkalmazásra fejlesztettek ki.

Las Vegasban évente kerül megrendezésre a Consumer Electronics Show (CES). Az idén január 9-12. között zajló kiállításon hardver- és szoftvergyártók mutatják újdonságaikat, a megjelenő vállalatok között a szórakoztatóelektronikai szektor szinte valamennyi vezető szereplője képviselteti magát.

Mint azt Gates a rendezvény megnyitóján demonstrálta, a SPOT-alapú karórák kinézetben gyakorlatilag megegyeznek hagyományos társaikkal, ám jóval többre képesek azoknál. Az újfajta órák, illetve a jövőben megjelenő egyéb SPOT-eszközök belsejében ugyanis egy, a National Semiconductorral közösen  kifejlesztett kis áramigényű alkalmazásprocesszor, illetve egy aprócska,100MHz-en működő rádióvevő lapka található. Ezek segítségével az eszközök képesek az éteren keresztül érkező adatok (például időjárási vagy közlekedési információk, szöveges üzenetek vagy hírek) fogadására és megjelenítésére 96x120 pixeles kijelzőjükön. A SPOT-órák automatikusan szinkronizálják majd magukat egy atomórával a Microsoft DirectBand elnevezésű technológiáját használva.

A szoftvercég egyébként egy országos lefedettséget biztosító DirectBand-hálózatot hozna létre az Egyesült Államokban, illetve Kanada egyes részein, ennek érdekében jelenleg is tárgyalásokat folytat számos rádióállomással az azok által nem használt frekvenciák bérbe vételéről. A tervek szerint a hálózat  idén őszre Észak-Amerika több mint 100 legjobban lakott térségében biztosítana lefedettséget.

Az első SPOT-on alapuló intelligens órákat a Fossil, a Citizen és más gyártók fogják piacra dobni. Az előbbi cég elnök-vezérigazgatójának várakozásai szerint a rádióhullámokon keresztüli információfogadásra alkalmas karórák az idei év vége felé lesznek megvásárolhatók, áruk 100-250 dollár lesz, az adatátviteli szolgáltatás használatáért pedig várhatóan havi 10 dollárt kell majd fizetniük az ügyfeleknek.

Forrás: ORIGOGates az intelligens karórák mellett bemutatta egy hordozható digitális videojátszó (portable video player, PVP) prototípusát. A hordozható médialejátszó hardverekben az Intel mobil eszközökbe szánt technológiáit, illetve a Microsoft Media2Go nevű, Windows CE-n alapuló szoftverplatformját fogják alkalmazni, s a saját merevlemezzel felszerelt eszközök digitális videók, zenék lejátszására és fotók megjelenítésére lesznek képesek. Egy PVP-eszköz 20 gigabájtos merevlemezén a Media2Go technológia révén a PC-ről áttöltött 175 órányi VHS-minőségű videoanyag, 8000 zeneszám, avagy 30 ezer darab digitális fotó lesz eltárolható. Az első hordozható videojátszókat a Samsung, Sanyo, ViewSonic és iRiver cégek fogják piacra dobni még az idei évben. A PVP-k bemutatása kapcsán Bill Gates azt is elmondta, hogy egy Xbox-szintű videojáték hordozható változatának elkészítése még legalább 3 évet vesz igénybe.