Four Horsemen of the Apocalypse

A leginkább a Heroes sorozatról ismert 3DO kiadó szakít a stratégiai műfajjal, és a Four Horsemen of the Apocalypse című, horrorisztikus játékával az akcióprogramok acélos idegzetű kedvelőit célozza meg.

A játék történetét gyorsan áttekintve mindjárt kiderül, hogy nem volt elhamarkodott kijelentés a játékot a horror műfajába sorolni. A főhős mindjárt egy bukott angyal, akit sem a mennyben, sem a pokolban nem látnak szívesen. Adva van ezek kívül Anderson Scott szenátor, aki egyezséget kötött az ördöggel az apokalipszis lovasainak földre hozatalával kapcsolatban. A szenátor azt reméli, hogy a lovasok segítségével minden eddiginél nagyobb hatalomra tesz szert – csupán azt hagyja ki a számításból, hogy a négy lovas sikeres esetén aligha lesz mi felett uralkodnia. Aligha kell mondanunk, hogy a bukott angyalt, Abaddont alakító játékosnak a feladata megakadályozni a lovasokat.

Abaddon azért járhat sikerrel, mivel természet feletti képességekkel rendelkezik, de ennek ellenére világi fegyvereket, pisztolyokat, puskákat és kardokat is használ. A kézifegyverekkel, illetve a puszta kézzel vívott harcban nagy szerepe van a játékos ügyességének, mivel több mint harminc fajta különleges akciót hajthatunk végre. Ezek némelyikéhez az ügyességen kívül más feltételeknek is teljesülnie kell – például bizonyos ugró rúgásokat csak nagyon gyorsan futva vagyunk képesek abszolválni.

Ha hiszik az olvasók, ha nem, a 3DO nem kevesebb, mint nyolcmillió dollárt, azaz mintegy kétmilliárd forintot szán a játék megalkotására. Ebből a tengernyi pénzből bőven telik igazi sztárokra is. A játékban olyan hírességek hangja, illetve arca tűnik fel, mint a Melrose Place sztárja, Traci Lords, a Rocky Horror Picture Showból ismert Tim Curry, illetve a bemutatásra aligha szoruló Lance Henriksen. A híres színészek mellett Simon Bisley nevét kell még feltétlen kiemelnünk, aki a játék karaktereinek megtervezését vezette. Bisley nevét a Dredd bíró, a Batman és a Heavy Metal képregények húzzák alá.

Bisley jóvoltából a játék mellékszereplői igazi, élő személyeknek tűnnek. Itt van például Jesse Horner, egy tizennyolc éves örömlány, aki csinos és kívánatos, de szemében tizennyolc événél sokkal több fájdalom tükröződik. Jimmy Ray Flint egy egyházfi fia, aki látja a természetfeletti lényeket. Mát tizenkilenc szörnyet ölt meg, de a hatóságok kevéssé honorálták tetteit, mivel az ő szemükben Flint tizenkilenc férfit, nőt és gyermeket gyilkolt meg. Bisleynek hála, valóban láthatjuk az őrült tüzet lobogni Jimmy szemében.

Az előző bekezdésben mellékszerelőnek tituláltuk Jesset és Jimmyt, pedig nagyon fontos szerepük van Abaddon törekvéseinek elősegítésében. Jimmy Ray nemcsak a természetfelettieket látja, hanem rendelkezik némi jóslási tehetséggel is, a kis örömlány pedig sérülések begyógyítására képes.

Ami a lovasokat illeti, mind Bisley, mint a 3D-s grafikusok remek munkát végeztek. Háború, a lovasok tábornoka egy irdatlan fémszörnyeteghez hasonlít, kinek egy mellkasába épített kijelző mutatja, hogy mikor aktiválhatja a hátára erősített nukleáris fegyvert. Dögvész hol egy elragadó hölgy, hol egy undorító szörny képében jelenik meg, ráadásul alakját szemünk láttára változtatja. A Halál a programban több mint egy kaszás, feketeköpönyeges figura, Éhínség pedig leginkább egy madárijesztőre emlékeztet.

A játék eseményei négy helyszínen, Washingtonban, Calcuttában, a Vatikánban és a pokolban zajlanak. Valamennyi helyszín nagyon szép és életszerű, és mindegyik kellően nyomasztón hat a játékosra. Valamennyi helyszín több, kisebb régióra van felosztva, melyek közt szabadon járhatunk.

A mellékszereplők és a helyszínek kidolgozása mellet említést kell tennünk a főszereplő, a  bukott angyal megjelenéséről is. A leginkább talán Eric Dravenre – festett arc nélkül – emlékeztető hős mozgása nagyon folyékony, köszönhetően a jól alkalmazott motion capture technológiának. Említettük korábban, hogy számos különleges mozdulatot tud végrehajtani, és ezek a mozdulatok tényleg nagyon életszerűek.

Első ránézésre úgy tűnik, hogy megérte azt a nyolcmillió dollárt a játékra költeni. Hála a remek színészeknek és Simon Bisleynek, a Four Hosemen of the Apocalypse minden bizonnyal jó eséllyel pályázhat az év játéka címére 2003-ban.