Armobiles

Még a hőskorban nagy népszerűségnek örvendtek az olyan játékok, melyekben az autóversenyek keveredtek a lövöldözős akciókkal. A lengyel Ganymede Armobiles című játékában ennek a műfajnak felélesztésére tesz kísérletet.

Nézzük elsőként a történetet. A játék eseményei 2009-ben zajlanak, mikorra a világ nagyon megváltozott. Valamennyi ország egy globális föderáció, az United Earth Confederation alatt egyesült, mely szövetség nem tart fenn állandó hadsereget. A csak fegyveresen rendezhető problémákat zsoldos csapatok felfogadásával oldja meg.

A játékos egy ilyen speciális zsoldos csapat, az Armobile Squad Training Center tagja. Az ehhez a csoporthoz tartozó katonák feladata társai elszállítás olyan területekre, ahol, hogy úgy mondjuk, eléd forró a talaj. Az UEC gondoskodik róla, hogy az osztag tagjai a legjobban felszerelt harci járművekkel végezhessék feladatukat.

A játékos, mint azt az olvasó már bizonyára kitalálta, ennek az osztagnak, vagyis az Armobile Squadnak a tagja. Hogy éles küldetésekben is részt vehessen, ahhoz először is kiképzésben kell részesülnie. A kiképzésben résztvevők sem teljesen kezdők azért, így lehetőségük van megválasztani, hogy hol, és milyen járművel próbálkozzanak.

A játékban négyféle móddal találkozhatunk. Az egyik a Driving School, melyben megismerkedhetünk a játékkal, illetve a járművek irányításával. A másik mód az éles játék, a Training Course. Itt kell bebizonyítanunk, hogy alkalmasak vagyunk az éles bevetésre is. Ne gondoljunk, hogy könnyű feladat előtt állunk: nem kevesebb, mint hetven küldetésen kell bizonyítanunk rátermettségünket.

A másik két mód azoknak készült, akik nem tartják méltó ellenfélnek a számítógépet – igen, a multiplayer lehetőségről beszélünk. Két választásunk van – vagy ugyanazon gépen, osztott képernyőn hadakozunk egymással, vagy hálózatban ügyeskedünk. Az első esetben két, az utóbbiban négy játékos mérheti össze tudását.

Nézzük, mivel harcolhatunk. Összesen hat harci jármű közül választhatunk, ami első hallásra nem valami sok. Ez igaz is, viszont valamennyi járművet számos fegyverrel szerelhetjük fel. Találkozhatunk hagyományos fegyverekkel, mint a gépágyú, a különféle rakétavetők, illetve aknák, de felszerelhetünk járművekre igazi sci-fi filmekben látott lézervezérlésű és egyéb csodaeszközöket is.

Az irányítás nem túl bonyolult, és számos segítséget is választhatunk. Persze minden relatív, hiszen egy bonyolult pályán, ahol már szép számmal találkozunk ellenfelekkel, nyílván nehezebb az irányítás még a profik számára is.

A járműveket igazán változatos terepeken próbálhatjuk ki. A hetven misszió hét különféle helyszínre kalauzol el bennünket. Bukdácsolhatunk Svájc hegyei között, nyelhetjük a port a nevadai sivatagban, illetve lapátolhatjuk a havat Alaszka jégmezőin. A küldetések fokozatosan keményednek, így mind a kezdők, mind az akciójátékok gyakorlottabb hősei is megtalálják számításukat.

Akik emlékeznek a Death Trackre, azok biztosan nosztalgikus érzésekkel fogják feltelepíteni az Armobilest, de azoknak is érdemes kipróbálni a programot, akik a hősidőkben még nem voltak megrögzött játékosok.