Az internet miatt kifutóban a CD-k

Vágólapra másolva!
Az internetes zene- és videofájl-megosztó szolgáltatások népszerűsége hatására jelentősen visszaesnek majd a CD-k eladásai a következő néhány évben - olvasható egy friss amerikai elemzésben.
Vágólapra másolva!

A Forrester Research kedden közzétett felmérése szerint az amerikaiak 20 százaléka tölt le zenefájlokat a világhálóról, s felük ennek hatására kevesebb CD-t vásárol, mint korábban. 2008-ra a zenei eladások 33 százaléka származik majd legális letöltésből, a CD-k eladásal pedig csupán a bevételek 19 százalékát teszi majd ki. Ezzel szemben az igény szerinti (on-demand) internetes filmszolgáltatások 1,4 milliárd dollár bevételt termelnek majd az üzemeltetőknek 2005-re, míg a DVD-k és VHS-kazetták eladása 8 százalékkal esik majd vissza a piackutató prognózisai szerint.

Az elkövetkezendő 9 hónapban 10-féle Windows-alapú internetes zeneszolgáltatás indul majd be, törvényes alternatívát teremtve a jelenleg népszerű illegális fájlcserélőknek - olvasható a felmérésben. 2004 végéig várhatóan az Apple és a Musicmatch cégek cégek internetes zeneszolgáltatásai lesznek piacvezetők, a fájlmegosztó hálózatok népszerűsége pedig csökkenni fog.

A Forrester felmérése szerint a letöltésen alapuló szolgáltatások főként a fiatalabb korosztályok körében népszerűek. A piackutató jóslatai optimisták: a társaság elemzői úgy vélik, a megfizethető árú on-demand szolgáltatásokat néhány év múlva többen használják majd, mint az illegális fájlcserélőket. A felmérés szerint egyébként az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének (RIAA) nyáron bejelentett új stratégiája sikeres: a megkérdezett fájlcserélők használói közül háromból két fiatal úgy válaszolt, felhagyna ezen hálózatok használatával, ha jelentős büntetés kockázatával kellene szembenéznie. Mint ismeretes, az RIAA immáron nem a fájlcserélő hálózatok üzemeltetőit, hanem azok egyéni felhasználóit támadja jogi úton.