Konzolok csatája

A három vezető játékkonzol, a Sony PlayStation2, a Microsoft Xbox és a Nintendo GameCube megfizethető áron kínál jó teljesítményt, és rövidesen készen áll a széles sávú internetezésre. Cikkünkben megvizsgáljuk, méltó vetélytársai-e a konzolok a játékra felhangolt PC-nek.

Mind ez ideig, ha interneten szerettünk volna játszani, egyetlen választási lehetőségünk volt: a PC. Ennek azonban vége; még az idén mindhárom népszerű játékkonzollal rákapcsolódhatunk az internetre. A konzolok ára jelentősen csökkent, de közben a PC-k is olcsóbbá váltak, tudásuk pedig újabb és újabb csúcsokat dönget.

Ez remek hír a játékőrültek számára, ugyanakkor egyre jobban megnehezíti a választást a platformok között. A nagy kérdés: melyiket szeressük? Egy kellően felturbózott PC (csúcsminőségű grafikus kártyával, hangkártyával, gyors processzorral, valamint rengeteg memóriával) tökéletes játékgép lehet, mellette a konzolok kőkorszaki eszköznek tűnnek. A konzolok egyike sem rendelkezik 64 megabájtnál nagyobb memóriával - PC-ben ilyet manapság már alig találni. A műszaki paraméterek azonban kissé félrevezetők, mert a konzolokat kifejezetten játékok futtatására tervezték, nem kell bajlódniuk szövegszerkesztőkkel, számolótáblákkal meg hasonlókkal, így sokkal nagyobb teljesítményre képesek, mint amekkorát a technikai mutatóik sejtetnek.

Segédeszközök

A PC-khez általában nem tartozik játékvezérlő eszköz, bizonyos konfigurációkhoz azonban mellékelnek botkormányt. A botkormányok remekül használhatók repülőgép-szimulátorokhoz és más repülős/lövöldözős játékokhoz, egyébként azonban PC-khez is gamepadet tanácsos beszerezni. A kategóriában nagyon jó például a Logitech Wingman és a Microsoft SideWinder, már nettó hat-nyolc ezer forintért beszerezhetők.

Sokfajta speciális vezérlő kapható PC-s játékokhoz. A kormányt és pedált kombináló összeállítások a legnépszerűbbek, áruk tíz-egynéhány ezer forint környékéről indul. De aki igazi élményre vágyik, az válassza a Logitech Momo Force-ot, amely bőrborítású kormánykerekével, alumíniumpedáljaival, sebességváltójával és hat programozható gombjával a legkényesebb luxusigényeket is kielégíti, igaz, ára 50 ezer forint körül mozog. A Momo Force-nál és a Microsoft botkormányánál egyaránt erő-visszacsatolást alkalmaztak, vagyis a játék menetének megfelelően mozog: rángatódzik, ha nekünk jönnek, és rázkódik, amikor leszaladunk az útról.

Ahhoz, hogy igazán el tudjunk varázsolódni egy játéktól, a jó vezérlő mellett térhatású hangszórókra és egy mélysugárzóra is szükségünk van. Ha rendelkezünk házimozi rendszerrel, a konzolokhoz ennek hangsugárzóit is használhatjuk. Vannak hatalmas teljesítményt nyújtó hangrendszerek (pl. a Creative Labs-féle Inspire 5300), de teljes körű kihasználásukhoz 5.1 csatornás kimenettel ellátott hangkártyára van szükség.

Az olyan játékokhoz, mint például a Counter-Strike, nagy szükség lehet jó fejhallgatóra és mikrofonra: meghallhatjuk az ellenség lépteinek neszét, és szót válthatunk internetes csapattársainkkal. Ezek már összeépítve is kaphatók, ilyen például a Microsoft SideWinder Game Voice. Az év hátralevő részében hasonló eszközök megjelenése várható konzolokra az internetes játékokhoz is.


Teszteltük tehát a népszerű játékkonzolokat, és tudásukat összehasonlítottuk egy kifejezetten játékra kihegyezett PC-ével. Három játékot futtattunk: a 2002 FIFA World Cupot, a Spider-Man: The Movie-t és a Tony Hawk's Pro Skater 3-at. Megnéztünk mindent, a használhatóságtól egészen addig, hogy hány fűszálat jelenítenek meg a virtuális focipályán.

Előző
Következő