Folytatódik az Adobe Reader feltörésének ügye

Elkezdődött az a per, amelyben a felperes amerikai állam azzal vádolja az orosz Elcomsoftot, hogy annak egy szoftvert fejlesztett ki, amellyel eltávolítható a másolásvédelem az Adobe eBook Readerből.

A per érdekessége, hogy ez az első olyan eljárás, amelyet az 1998-ban becikkelyezett - de azóta is folyamatosan vitatott - "digitális millennium" (Digital Millenium Copyright Act, DMCA) szerzői jogi törvényre való hivatkozással indítottak el. Scott Frewing szövetségi ügyész vádbeszédében kifejtette, hogy az Elcomsoft "a nyereség érdekében árulja 'tolvajszerszámát'. A cég védője, Joseph Burton ezzel szemben azzal érvelt, hogy az Elcomsoft soha nem szánta termékét illegális használatra, a programmal egyszerűen lehetőséget kínáltak a legitim felhasználónak, hogy biztonsági másolatot készíthessen, vagy hogy a tartalmat át tudja vinni más eszközre is. Erre pedig lehetőséget ad az amerikai szerzői jogi törvény "tisztességes felhasználási" elve, és az orosz törvények is.

A moszkvai Dimitrij Szkljarovot, az Elcomsoft munkatársát a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei tartóztatták le, amiért olyan kódfeltörő programot írt, amellyel jogosulatlan felhasználók is meg tudják tekinteni az egyébként csak az Adobe eBook Reader programjával olvasható, pénzért megvásárolható digitális könyveket. A pert figyelemmel kísérik a polgárjogi szervezetek, és a digitális millennium törvény ellenzői is, akik szerint a törvény akadályozza a számítástechnikai kutatásokat, és korlátozza a "tisztességes felhasználást". A kérdés akkor került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, amikor tavaly júliusban a Las Vegas-i DefCon hackerkonferencián megtartott előadása után az FBI őrizetbe vette Szkljarovot, a cég munkatársát - akit néhány hónappal később szabadlábra helyeztek. A Szkljarov elleni vádakat az idei év elején ejtették, azóta az ügy vádlottjaként az Elcomsoft szerepel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK