Magyar fejlesztésű mobil és online fizetési rendszer

Digitális tartalmak letöltésének kifizetése mellett hagyományos elektronikus fizetésre is alkalmas egy új mobil és internetes platform alá fejlesztett fizetési rendszer. A módszer kidolgozásában számos magyar cég vett részt.

Új mobil- és internetes fizetési rendszert dolgozott ki egy 15 magyarországi és külföldi vállalatokból álló konzorcium. A SEMOPS elnevezésű projekt költségvetése 6 millió euró volt - mondta Vilmos András projektvezető, a SafePay Systems Kft. ügyvezető igazgatója. A nevében az egyik fejlesztő cég nevét viselő Safepay rendszer szolgáltatófüggetlen, valós idejű és biztonságos fizetést tesz lehetővé - áll a SEMOPS közleményében. A felhasználók bankon vagy mobil szolgáltatón keresztül, akár mobil, akár internetes fizetések, vásárlások lebonyolítására is használhatják a rendszert, amely a konzorcium tervei szerint 2006-ban már teljes körűen elérhető lesz az Európai Unió országaiban. A fejlesztők szerint az alkalmazás lehetővé teszi a digitális tartalomletöltést és az elektronikus portálokról történő vásárlást mobil és internetes környezetben, ezen kívül alkalmas személyek közötti és hagyományos bolti (POS-terminálon keresztüli) fizetések teljesítésére, de vállalati beszerzések bonyolítására, sőt aukciós házi vásárlásokra is.

A fizetési rendszert kidolgozó csoport tagjai között a Motorola Magyarország, a SafePay Systems, a Bull Magyarország, a Deloitte & Touche, a Fraunhofer FOKUS, a Fornax Rt., az Intrasoft, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Libri, a Piraeus Bank, a Profitrade, a Raiffeisen Bank, a görög Vodafone-Panafon és a  Westel található.

A projekt költségeinek több mint felét uniós pályázati támogatással finanszírozták, a fennmaradó részt a konzorcium tagjai biztosították. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a SEMOPS sajtótájékoztatóján kijelentette: ha az unió számára az információtechnológia fejlesztése és terjesztése stratégiai cél, akkor Magyarország számára létkérdés.