CD/DVD-író kombók tesztje

Univerzális, kombinált, öszvér - ezek a multifunkciós eszközök általános nevei. Az optikai adattárolás területén a kombó becenévvel illetett meghajtók kínálnak közel teljes körű megoldást. Cikkünkben néhány konkrét példa mellett a DVD-íráshoz adunk tippeket.

Kezdetben vala a gyárilag préselt kompaktlemez, mely forradalmian újnak számított abból a szempontból is, hogy nem volt másolható. Legalábbis a CD-R elterjedéséig, amit némi késéssel követett az egészen más elven működő CD-RW. Gyakorlatilag tehát már az egyszer írható CD-R és a többször felhasználható CD-RW lemezeket kezelő újraírók is kombó meghajtók, csak a kétféle korong alkalmazása olyan szorosan egybefonódott, hogy ezt nem kell szem előtt tartanunk. A DVD megjelenésével tovább árnyalódott a kép, a gyári videó filmeken kívül már régóta kaphatók egyszer írható DVD-R lemezek és - hasonlóan a CD-khez - azok újraírható változata. Ez még nem elég, számos gyártó összefogásának eredményeképpen - ha nem is szabványként, de erős háttérrel - felbukkant a legújabb házi adathordozó, a DVD+RW és végül idén ennek egyszer írható változata, a DVD+R is.

Felhasználó legyen a talpán, aki kiigazodik a korongerdőben: most tehát minden típushoz külön meghajtót, és ezzel együtt maxi-torony gépházat kell vásárolni. Vagy esetleg vannak optimálisabb megoldások? Tesztünkben sorra vesszük a hazánkban kapható kombi egységeket, vizsgálva árat, kompatibilitást, megbízhatóságot, sebességet.

Philips RWDV3210

Megmaradtak a legújabb kombinált Philips olvasó tervezői a jól bevált küllemnél: szögletes formák, arany csík, extra kijelzés. Utóbbi alatt az állapotjelző sáv értendő, mely íráskor vörös, olvasáskor kék fényben tündököl. Mellette oldalt a lemez típusát (CD illetve DVD) kijelző led-ek kaptak helyet. Bár kevéssé használatos, fülhallgató kimenet és hangerő szabályzó is található az előlapon. Nagyon jó írási sebességeket produkál a Philips készülék, 3 perc 46 másodpercnél már joggal mondhatjuk, hogy elég gyors. Újraírásban vannak nála jobbak is, ám panaszra így sem ad okot. DVD-R olvasáskor jó eredményeket hoz, sajnos a DVD-RW koronggal nem tudott megbirkózni. Olvasta a DVD+RW-re írt filmet, viszont nem volt képes megemészteni az egyszer írható változatra égett anyagot.

Ma már alapkövetelmény a puffer kiürülés következményeinek elhárítása, erre hivatott a Seamless Link technológia. Ezen felül Thermo Balanced Writing címszó alatt a készülék próbaírást végez a CD egy nem használt rendszer területén, majd azt visszaolvasva kalibrálja az írás paramétereit az éppen behelyezett nyersanyaghoz.

Szinte teljes készletet kapunk az üzembe helyezéshez, csavarokkal, audio kábellel, CD-R és RW lemezzel, csupán az ATA szalagkábel hiányzik. DVD lejátszó szoftvert és CD író alkalmazást is telepíthetünk (Easy CD Creator 5), ez utóbbi sajnos negatívuma a csomagnak - Windows XP alatt még mindig esetlegesen működik a program. Mint minden Philips meghajtónál, itt is videós üzembe helyezési útmutató segíti a munkánkat.

Toshiba SD-R 1202

Puritán egyszerűséggel álmodták műanyagba tervezői a Toshiba kombinált meghajtójának homlokzatát. A tizenhatszoros tempó nem hangzik túl gyorsnak, ám a harminckétszeres névleges sebességű írókhoz viszonyítva mégsem 50, csak 30 százalékos sebességelmaradást jelent. Ami kissé meglepő, az a CD-R olvasáskor tanúsított lomhasága, itt messze elmarad a mezőny többi tagjától.

Érdemes néhány szót ejteni a Toshiba saját írószoftveréről, melyhez SDK-t (programozható szoftver interfészt) is nyújt. Minden területet lefednek a program funkciói: backup, másolás, floppy jellegű lemezhasználat (Packet Writing), fotóalbum, audio CD, VCD, SVCD. Tartalmaz hangszerkesztőt és borító tervező modult is. Képességei a legtöbb felhasználónak megfelelnek, besorolni a "kezdő-profi" skálán valahova az Easy CD és a Nero közé lehetne. Hasznos szolgáltatásokat rejt a sokvarázslós kezelőfelület, például SVCD készítéshez a konverzió automatikus, nem kell külön modult vásárolni hozzá. Akár 120 perces CD-ket is kezel. DVD meghajtó lévén a WinDVD saját kiadását, ATA és hang kábelt, csavarokat, alkoholos rostirónt és egy-egy CD-R és nagysebességű CD-RW lemezt rejt az ütésálló csomagolás - a munka vagy szórakozás megkezdéséhez minden adott.

LG GC-4320B

Árával az alsó, teljesítményével a felső szintet célozza meg az LG és a Hitachi-LG optikai összefogásának legújabb gyümölcse. Külseje takaros, találunk rajta fülhallgató kimenetet és hangerő szabályozót. Névleges sebességével a legjobbak közé sorolhatjuk - 16-szoros DVD olvasás és 32-szeres CD írás -, ami a mérési eredményeken is tükröződik. Hogy belső értékekről is essen szó, tévesztést megelőző technológiát is építettek a készülékbe, SuperLink néven. Kiemelkedő sebességgel konvertálhatjuk a készülékkel WAV állománnyá a zenei CD digitális hangsávjait, viszont nem túl jó minőségben. DVD olvasásban messze a legjobb sebességet hozta az LG készüléke, ám - ahogy ez sajnos megszokott jelenség minden gyártónál - írott lemezeknél félsebességre kapcsolt. Jó formát hozott újraírható DVD olvasáskor és könnyedén kezelte a DVD+R és DVD+RW korongokat is. Szoftver mellékleteivel kapcsolatban nem lehet kifogásunk (a Nero Burning ROM 5.5 minden írási igényt kielégít, DVD filmek megtekintéséhez pedig ott a méltán népszerű PowerDVD). Csavarokat, ATA- és hangkábelt, angol kézikönyveket rejt még a doboz, nyers korongokat nem.

Előző
Következő