Egy éves a Windows XP

A Microsoft pontosan egy évvel ezelőtt, 2001. október 25-én mutatta be ez idáig utolsó, asztali számítógépekre szánt operációs rendszerét, a Windows XP-t. Az évforduló alkalmából az [origo] Társalgójába látogat Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Egy éve Bill Gates, a Microsoft elnöke a Windows XP operációs rendszerének New York-i bemutatóján a "DOS-korszak" végét deklarálta. Az eseményen Gates kijelentette, hogy az XP érkezésével lezártnak nyilváníthatjuk a DOS korszakát, egy kivetítőn látható DOS-parancssorba személyesen vitte be a szimbolikus utolsó Exit utasítást, miután rövid csevegést folytatott a grafikus felülettel nem rendelkező, ám a jeles alkalomra beszélni megtanított operációs rendszerrel.

Az XP megtörte a cég által gyártott operációs rendszerek eddigi termékstruktúráját. Korábban két vonalon folyt a különböző Windows-változatok fejlesztése: az egyik oldalon a 3.1-es verzióval kezdődő és a Windows Milleniumig tartó otthoni felhasználásra szánt termékcsalád kapott helyet, a másikon pedig a Windows NT-t és Windows 2000-et magába foglaló vállalati alkalmazások. A Windows XP ezt a két vonalat egyesítette, az új termék mindkét területet megcélozza Home, illetve Professional változataival. Az észak-amerikai premier óta a Windows XP-t a világ számos országában bemutatták, a magyar nyelvű verzió 2001. decembere óta hozzáférhető.

Az operációs rendszer egy éves születésnapján az [origo] olvasói Vityi Pétert, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdezhetik a Társalgó-ban 13 órától.