Naponta 31 milliárd e-mailt küldünk

A jelenleg 31 milliárd darabosra becsült napi mail-forgalom 2006 megduplázódik - áll az IDC piackutató vállalat újonnan publikált tanulmányában.

Az IDC felmérése szerint az elkövetkezendő időszak gyors növekedése után négy éven belül 60 milliárd fölé emelkedik a például a mai napon is elküldött 31 milliárd elektronikus üzenet száma. Az elképesztően magas számok az e-mailek minden típusát takarják: a tanulmány szerzői a mára becsült adat megduplázódását nem a személyes üzenetek számának további növekedésétől - bár várhatóan ez a szegmens is dinamikusan fejlődő marad -, hanem inkább a különböző tömeges reklámüzenetek, hirdetések, e-mailen keresztüli hivatalos/üzleti értesítések robbanásszerű terjedésétől várják.

Az IDC egyik vezetője szerint az elektronikus postafiókokba beérkező üzenetek nagy száma felveti azt a veszélyt, hogy átláthatatlanná, kezelhetetlenné válik a kommunikáció ezen formája. Ennek elkerülésére nélkülözhetetlen fejlett levelező szolgáltatások, illetve mail-szűrő módszerek kidolgozása - írja az idézett felmérés, hozzátéve, hogy szükséges a kéretlen reklámüzenetek (spam) elleni védekezés megteremtése nem csak jogi, hanem technológiai értelemben is.