Kovács Kálmán: új lendület az informatikának

A 2003-as Neumann-év új kereteket teremt a hazai internetkultúra és az informatikai állapotok javítására. A Neumann János nevével fémjelzett fejlesztési programtól jelentős előrelépést vár az informatikai miniszter.

A jövőre meghirdetett Neumann-évben az informatikának új lendületet kell adni, ezzel növelve az ország versenyképességét - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a KFKI-csoport keddi szakmai napján. A miniszter utalt arra, hogy Neumann János születésének 100. évfordulója alkalmából a világhírű magyar programozóról nevezik el a jövő évben induló átfogó nemzeti informatikai stratégiát is.  "A Neumann-program a kormányzati ciklus informatikai feladatait meghatározva segíti a társadalmat felkészülni a technológiai forradalom kihívásaira" - mondta Kovács Kálmán.  A miniszter a program konkrét költségigényéről egyelőre nem árult el részleteket, azonban kifejtette, hogy a Neumann-évre való tekintettel állították össze a jövő évi adószabályozás információs társadalmat érintő adókedvezmény-csomagját is. 
 

Az otthoni PC- és internet-használat elősegítésére a jövő évtől a munkaadók 60 ezer forintig személyi jövedelemadó-mentesen közvetlenül juttathatnak munkavállalóiknak informatikai eszközöket, amelyek gyorsított amortizációval 5 helyett 3 év alatt a dolgozóik tulajdonába kerülhetnek.  A szélessávú internetelérés fellendítését az állam úgy segíti, hogy 2003-tól a beruházó cégek társasági adójukból a beruházás értékének felét leírhatják. A miniszter jelezte, hogy az adókedvezmény-csomag harmadik része az internet-használat fellendítése érdekében a társasvállalkozókon kívül az egyéni vállalkozók és az őstermelők is elszámolhatják a világhálóhoz való hozzáférés költségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK