PC-k: túl az 1 milliárdon

Egy friss felmérés szerint a hetvenes évek közepe óta a komputergyártók különböző fajta személyi számítógépeikből napjainkig összesen 1 milliárd darabot értékesítettek.

A Gartner piackutató cég június 30-án publikált tanulmányában arról számol be, hogy a hetvenes évek közepe óta körülbelül 1 milliárd darab személyi számítógépet értékesítettek a gyártók. Az eladott gépek 75 százaléka vállalati felhasználásra került, míg az otthonokba a komputerek 25 százaléka került. Az egymilliárd személyi számítógép körülbelül 81,5 százaléka volt asztali számítógép - derül ki a felmérésből.

A PC-k árának csökkenése, valamint a számítógépek és az internet népszerűsödése nyomán a következő 1 milliárd számítógép értékesítéséhez már nem lesz szükség közel 30 évre, ugyanis az eladott PC-k száma becslések szerint 2007-2008 tájékára, azaz 5-6 év alatt meg fog duplázódni. A legtöbb személyi számítógépet - 394 millió darabot - az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államokban értékesítették (38,8 százalék), míg Európához az eladások 25 százaléka tartozott, a napjainkban legdinamikusabban növekedő Ázsia/Óceánia régióban pedig a komputerek 11,7 százaléka talált gazdát.

Az elmúlt három évtized eladásaiban a noteszgépek 16,4 százalékos részesedéssel rendelkeztek, míg az x86-alapú processzort tartalmazó szerverek aránya csak 2,1 százalék volt, noha ez a két piac - a notebookok és a hálózati kiszolgálók - lesz várakozások szerint a gyártók jövőbeli két legnagyobb bevételgenerátora. Az egymilliárdodik személyi számítógép egyébként a Gartner becslései szerint valószínűleg 2002. áprilisában került eladásra.