A számítógép halála

Létezik Nagy-Britanniában egy cég, mely noteszgépek biztosítására szakosodott. A Complete Computer Cover (CCC) összesítést készített legfurcsább eseteiről.

A CCC-hez beérkezett kártérítési kérelmekben az ügyfelek 60 százaléka a gép véletlen rongálódására hivatkozott, 40 százaléka pedig arra, hogy a gépet ellopták. A cég munkatársai nemrégiben újra átnézték az elmúlt öt év összes olyan esetét, amelyben a felhasználó teljesen használhatatlanná tette a gépét, s kiválasztották közülük a tíz legbizarrabb esetet. A tízes lista élén egy Yorkshire-i egyetemi hallgató áll, aki 6 méter magasságból folyóba ejtette a noteszgépét. Mentségére szólhat, hogy nem magától: békésen ücsörgött a hídk korlátjánál, hona alatt a géppel, amikor egy vicces kedvű barátja meglökte, az értékes holmi pedig a vízbe pottyant.

A legfurcsább esetek hősei között második helyen egy iskolás gyerek anyukája áll. A gonosz sors úgy hozta, hogy a gyerek gépe kinyitva feküdt a nappaliban, éppen a vasalódeszka közelében, s azon anyuka éppen vasalt. Egy óvatlan pillanatban pedig kicsúszott a kezéből a forró vasaló -- a noteszgép képernyőjébe. Ehhez képest a harmadik helyezett eset szinte már banálisnak mondható: a ház kutyája szétcsócsálta a kábeleket, minekutána a gép, rövidzárlat miatt, csöndesen kimúlt (a kutya megúszta).

(A teljes cikk a Számítástechnika július 2-i, 27. számában olvasható .)