Nokia, Microsoft: nagyágyúk drót nélkül

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A vezeték nélküli piac fontosságát jól jelzik a Microsoft lépései, melyeket korábban a kéziszámítógépek, jelenleg pedig a mobiltelefonok felé tesz. A vállalat bejelentése szerint még az idei évben olyan design-csomagokat, "recepteket" bocsát ki, melyek használatával más gyártók gyorsabban, a fejlesztési és a gyártási költségek lefaragásával készíthetnek a világháló lehetőségeit kihasználó mobiltelefonokat. A tervezetek kialakításában a Texas Instruments és az Intel is részt vett. A "Microsoft-szabványú" telefonokon a cég Windows Powered Smartphone 2002 operációs rendszere fut majd, a korábban Stinger kódnéven ismert OS az idei év során kerül piacra. A globális mobilpiac vezetői közül eddig csak a Samsung jelentette be Smartphone-kompatibilis készülékek piacra dobását, a vállalat a termékek érkezését év végére ígéri.

A mobiltelefonok terén piacvezető Nokia hasonló bejelentése szerint a TI-el folytattott munka után még 2002-ben a gyártók számára hozzáférhetővé teszi "egységcsomagjait", melyek segítségével rövidesen elkezdődhet a többek közt netezésre is alkalmas és multimédia-képességekkel ellátott mobilok tömeges gyártása.

A bejelentésekre a Cannes-i 3GSM telekommnukációs konferencián került sor. A Microsoft szintén itt jelenti be Phone Edition nevű szoftverét, mely Pocket PC 2002 OS alatt fut, és erőteljesen támogatja a vezeték nélküli adat- és hangkommunikációt kéziszámítógépeken. A Phone Edition-t használó PDA-k GSM, és GPRS hálózatokon keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal, több gyártó a Cannes-i konferencián jelenti be erre alkalmas eszközei érkezését. Legnagyobb várakozás a Hewlett Packard új Jornada-ját előzi meg, mely Windows operációs rendszerrel érkezik. Korábban a Palm és a Handspring is piacra dobott egy-egy, drót nélküli képességekkel ellátott PDA-t, ezeken azonban Palm OS fut.

Bár a jelenlegi trend szerint a különböző eszközök közötti határok elmosódni látszanak, a Smartphone OS inkább hangátvitelre szakosodott, de gyors adatátvitelre is képes eszközökre - telefonokra -, míg a Phone Edition inkább adatforgalmat kihasználó, ám telefonálásra is alkalmas készülékekre - PDA-kra - készült.

Korábban:

Pillantás a Palm OS 5-re

Microsoft-tartalmak kéziszámítógépen is

Közös szoftverplatform autós gizmóknak

Kézi számítógépek: új operációs rendszer, új eszközök