Kormányportál: elindították, leállították

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A portál bemutatója során még jól működött a www.ekormanyzat.hu.. Később hol elérhető volt, hol nem, mindössze egy angol nyelvű felirat közölte, hogy a szerverhez nem lehet kapcsolatot teremteni. A Stop! a nap folyamán azt írta, hogy "a rendszer túlterheltsége miatt összeomlott a site nem nyilvános adatainak védelmét szolgáló tűzfal, ezért le kellett állítani az oldal működését. A tűzfalprobléma abból ered, hogy túl sok felhasználó próbálja egyszerre igénybe venni az oldalt, ezért veszélybe kerül az ott tárolt adatok biztonsága, kívülről többen is meg tudják kerülni a biztonsági korlátokat."

Az MH-nak viszont az Informatikai Kormánybiztosság munkatársa kora este a következőket mondta: a rendszer valóban túlzsúfolttá vált, ezért leállították, az IBM munkatársai a helyreállításon dolgoznak, vélhetően néhány órát vesz igénybe az újbóli indítás. Arról viszont nem tudott, hogy "jogosulatlan információk kerülhettek ki a rendszeren keresztül."

Az indítást megelőző sajtótájékoztatón minden szolgáltatás élesben működött, mindenki elégedett és büszke volt a rendkívüli teljesítményre. Rekord idő alatt készült el a kormányportál, amely az "elektronikus kormányzat kapuja", az a webhely amelyen keresztül a közigazgatási ügyek sokasága intézhető a nap 24 órájában - akár otthonról is. Emlékezetes, hogy júliusban hirdették meg magát a programot, ekkor írták ki a közbeszerzési pályázatot, majd szeptemberre nevezték meg a nyerteseket. Az IBM és alvállalkozói, a Webigen és a Mávinformatika nyerték el a megbízást. November 12-ére készen lett a portál technológiai háttere, az elmúlt hetek az adatok feltöltésével teltek.

Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatal minisztere a portál bemutatásakor kiemelte, ez az első alkalom, amikor különböző minisztériumok adatbázisait öszszekapcsolják és a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszik. Tegnaptól a kormányportálon keresztül elérhetővé vált a Belügyminisztérium gépkocsi-nyilvántartása, az Igazságügyi Minisztérium céges nyilvántartása és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó illetékhivatalok ingatlanadatai is. A tervek között szerepel, hogy további harminc közintézményt fognak a világhálón keresztül a portálhoz kapcsolni és 2002 végére már az áfabevallást is lehet interneten keresztül bonyolítani. A jövő évi tervek egyike az elektronikus közbeszerzés kísérleti elindítása és a fogyasztóvédelmi kérdésekre való válaszadás 24 órán belül.

Takács Viktor, a kormányportál főszerkesztője mutatta be a portált működés közben. Az ekormányzat.hu háttéradatai impozánsak: 5,1 millió gépkocsi adatait, 9 millió 700 ezer ingatlan, telek, üdülő és földterület nyilvántartását és 432 ezer vállalkozás információit tették elérhetővé mindenki számára. A főszerkesztő kiemelte, hogy minden egyes regisztrált felhasználó havonta 20 lekérdezést indíthat, ezen túl nem engedi a rendszer.(Ha más néven regisztrál újra és újra, akkor újabb húsz adat kérdezhető - harminc nap alatt.) A portál ismertetőjén elhangzott, hogy az elektronikus aláírás bevezetését követően bizonyos alkalmazásokhoz az e-szignót is használhatják az állampolgárok és a hivatalok egyaránt. Kleinheincz Gábor, az IKB főcsoportfőnöke elmondta, hogy a Belügyminisztérium lesz a közigazgatási terület elektronikus aláírás hitelesítője. Ez azért újszerű bejelentés, mert korábban arról volt szó, hogy a Magyar Posta lesz az elektronikus közbeszerzési portál üzemeltetője, és esetleg az elektronikus aláírás hitelesítést is felveszi szolgáltatási palettájára.

Tasi Katalin

Elindult a kormányzati portál