Netcímek 40 forinttól 60 millióig

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Múlt héten tárgyalta az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) az új internetes tarifa bevezetésének részleteit, a díjfizetés időpontjait. Nagy Csaba, az ISZT elnökségi tagja a Magyar Hírlapnak elmondta: októberben határoztak az új díj bevezetéséről, ám csak jövő januárban kell először fizetni azok után a nevek után, amelyek már két éve használatban vannak. 2002 januárjában tehát az 1998 és 1999 januári bejegyzésű internetcímek után fizetnek a regisztrátor vállalkozások, azok a társaságok, amelyek a domainbejegyzés adminisztratív és technikai feltételeit biztosítják. Az éves díj mértéke 1000 forint + áfa, internetcímenként.

A fizetési csúcs márciusban várható, mivel 2000 márciusa volt a domainliberalizáció időpontja, ekkor lehetett a szabad tartományokból neveket igényelni. Ekkoriban történt, hogy - a későbbi jó üzlet reményében -, magánszemélyek és vállalkozások százával kezdeményezték a kapósnak tűnő webcímek bejegyeztetését. Azokról a nevekről, amelyekre többen tartottak igényt, sorsolással döntöttek. Tavaly tavasszal a hazai domainliberalizáció idején még töretlen volt a hit az internet business-ben, a bejegyzett nevek későbbi eladhatóságában.

Nagy Csaba kiemelte, az ISZT tapasztalata szerint rengeteg "alvó" domain van, amelyet a regisztráció néhány ezer forintos regisztrációs díjának megfizetése után nem gondoznak, nem tartanak karban gazdáik. Nem építették ki a webhelyet, nem helyeztek el a világhálón tartalmat, egyszerűen várnak a jobb időkre, amikor értékessé, kelendővé válhat a foglalt internetcím. Emlékezetes, hogy voltak olyanok, akik számtalan keresztnevet regisztráltak, míg mások az 1900-tól 2000-ig "lefoglalták" az éveket mint születési dátumokat. Mára azonban sokkal kevesebb az új nevek bejegyzése, így az "újak" előbb vagy utóbb nem fedezik a "régiekkel" kapcsolatos ISZT-kiadásokat. Nagy Csaba véleménye szerint nagy esélye van annak, hogy a korábban üzleti céllal regisztrált ám mind ez idáig nem hasznosított domainek után nem fogják megfizetni az utólagos díjat, így elveszítik jogosultságukat. Egyes becslések szerint a jelenlegi 70-80 ezer domain egyötöde végezheti ilyen módon.

Jelenleg közel félszáz vállalkozás végez Magyarországon domainregisztrációt, és a véletlenszerűen megkérdezett társaságok többsége még nem döntött arról, hogy továbbhárítja-e az új tarifát vagy sem. A www.domainbroker.hu című honlapon most is olvashatók korábbi ajánlásaik: a cicababa.hu, a csodadoktor.hu, a magyartenger.hu, neveket kínálták regisztrálásra. Jelenlegi kínálatukban a legalacsonyabb ár negyven forint, míg a legdrágább 60 millió. Utóbbit a fullextra.comért kéri fenntartója, de hasonlóképp magas árat kérnek a tőzsdehír.hu címért is, 50 millió forintot. A Big Fish Kft. ügyvezetője Rácz Kristóf szerint legfeljebb minden tizedik internetcím tűnhet el a regisztrációból, az előbb említett domainneveket és árakat teljességgel irreálisnak tartja.

Tasi Katalin