A kínai hatóságok enyhítik a net cenzúráját

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hatóságok döntése értelmében sokáig számos, napi híreket szállító portál elérhetetlen volt a világháló kínai részéről. Néhány hete azonban a New York Times elérhetővé vált a kínai netezők számára, október 16-tól pedig az eddig blokkolt BBC, Reuters és Washington Post oldalait is le lehet hívni. A döntés többek szerint a Pekingben megrendezésre kerülő APEC (Ázsiai és Óceániai Gazdasági Együttműködés) konferenciának tudható be.

A kommunista vezetés alatt álló közel 1,3 milliárd lakosú ország hatóságai nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos média állami ellenőrzésére, amely nincs másképp az internettel sem. Bár a kormányzat nagy erővel fejleszti a remények szerint a gazdasági növekedésben nagy szerepet játszó informatikai infrastruktúrát, a kiépülő hálózat kellő ellenőrzéséről sem feledkezik el. A mostani enyhítések ellenére számos honlap maradt blokkolva, többek közt a Falun Kung mozgalomé, melyet a kommunista párt veszélyesnek tart magára nézve.

Kínában 20 millió internet-használót tartanak számon, akiknek száma előreláthatóan gyors iramban növekszik az elkövetkezendő időszakban. A országos hálózat kevés ponton kapcsolódik a net egyéb részeihez, amikönnyebbé tesz a szűrést.

[origo]

Hamarosan több internetező lesz Ázsiában, mint az Egyesült Államokban

Hackerek szoftverrel küzdenek a szólásszabadságért