Linuxos karóra az IBM-től és a Citizentől

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az IBM és a Citizen közös fejlesztésű WatchPad-je nem csak rövid üzeneteket fogad és küld, fontosabb időpontjainkra emlékeztet, hanem a Bluetooth chip segítségével képes egyéb vezeték nélküli eszközökkel is (notebook-ok, mobiltelefonok, PDA-k) kommunikálni és ezen felül még a pontos időt is elárulja. A Citizen bejelentette, hogy a jövőben ilyen és ehhez hasonló eszközök piaci bevezetését tervezi, bár egyelőre még nem közölt információt arról, hogy a csuklón hordható kommunikátor-szerű WatchPad mikor kerülhet az üzletekbe.

Az extra funkciókkal felszerelt kütyü egy ideje már nem csak a forgatókönyvírók képzeletében létezik: az IBM 2000 júniusában mutatta be az első csuklón viselhető eszközét, amelyről azonban később a cég egy kutatója azt nyilatkozta, hogy igazából csak egy funkció fut rajta kielégítően, az időmérés. Az azóta eltelt időben a cég lassú, de biztos haladást produkált, a fejlesztés során a Linux használatával sikerült az operációs rendszerhez szükséges memória mennyiségét és ezáltal az energiafogyasztást is csökkenteni. Az idei CeBit-en került bemutatásra az új verzió, melybe a hagyományos kijelzőknél kevesebb energiát használó OLED organikus kijelző került.

A WatchPad közös munkálatai során a Citizen az eszköz külső kialakításán, a kijelzőn és az adatbeviteli funkciókon, míg az IBM a hardver-felépítésen és a szükséges szoftveren dolgozott. A Hewlett-Packard és a Switch hasonló eszközt fejleszt.

[origo]

Hamarosan Linuxot futtathat a telefonunk

Linuxos kéziszámítógép a Sharptól

Viselhető mini zenelejátszó a Panasonictól

Digitális zenelejátszó kocsikba