Linuxos kézi számítógép a Sharptól

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A fejlesztők számára eljuttatott változatban egyelőre 32, míg a fogyasztóknak szánt modellben 64 MB memória lesz. A két verzió közötti különbségek ezzel ki is merülnek: a Zaurus fantázianevű kézi számítógépben 206 MHz-es Intel StrongARM processzor ketyeg majd, 320*240 pixeles kijelzője pedig 16 bites színmélység megjelenítésére lesz elegendő. A készülék egy CompactFlash és egy Secure Digital bővítőhellyel lesz felszerelve, az érintőképernyős beviteli lehetőségen kívül pedig "igazi" kihúzható billentyűzettel is rendelkezik majd.

A Zaurus kezelni fogja a Java-alkalmazásokat és Opera böngésző is helyet kap rajta, operációs rendszerként a Lineo Embedix elnevezésű Linux-verzióját kapja. A készülék ára 400-600 dollár lesz.

Bár az elmúlt év során több Linuxot futtató kézi számítógép megjelent, nem sikerült számottevő piaci részesedést kiharcolniuk. Elemzők szerint a siker fő gátja a Linux viszonylag szűk körű használata, azonban megfelelő marketing hiányában nem lesz olyan kereslet, mely a fejlesztőket ilyen fajta alkalmazások kidolgozására ösztönöznék.

[origo]

Kézi számítógépek: új operációs rendszer, új eszközök

A világ legnagyobb adatsűrűségű CompactFlash kártyája