Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A tragikus szeptemberi események utáni zűrzavarban nem csak az utólag tévesnek bizonyult híresztelésekkel és félreértésekből, hanem a helyzetből humort faragó és az internet révén az egész világot bejáró történetekből és képekből is rengeteg született.

Az egyik, azóta elhíresült képen egy turista fényképezkedik a World Trade Center északi tornyán, amelynek azonban nincs ilyen típusú kilátóterasza. A képet - abszurd volta mellett - nemcsak ez teszi hiteltelenné, hanem az is, hogy a fotón található másik épületben működő kilátó csak délelőtt 9.30-kor nyit, míg az első gép 8.49-kor csapódott be.

A Nostradamus-hívők között biztosan nagy visszhangot keltett a hír, miszerint a XVI. században élt orvos egy proféciájában megjósolta az ikertornyok elleni támadást is. "Az Úr városában két testvért pusztít el a káosz... és a lángokból elindul a harmadik nagy háború". Az első ránézésre teljesen passzoló, 1654-re datált idézetből hamar kiderül, hogy nem eredeti: a mester ekkor már csaknem 100 éve halott volt. A Snopes.com honlapot fenntartó David Mikkelson azt is kiderítette, hogy a négy éve született idézet egy amerikai egyetemista tollából származik, aki ezzel azt akarta bizonyítani, hogy Nostradamus jóslatai mennyire félreértelmezhetőek.

Természetesen hihetetlennek tűnő hírek is kiderülhet, hogy igaz. Elterjedt, hogy egy amerikai hip-hop duó, a Coup novemberben érkező lemezének borítóján az éppen felrobbanó WTC tornyai látszanak. A hír igaz, a duó tagjai azonban elmondták, hogy a kép májusban készült, a borító pedig a "kapitalizmus zene általi lerombolásának metaforája". Ha hihetünk nekik, az egybeesés megdöbbentő.

A Snopes honlapján a jelenlegi helyzet egyik főszereplője is kap egy bekezdést. Mikkelson információi szerint hiteles az a Bush elnöknek tulajdonított mondat, miszerint " nem fogok egy 2 milliós dolláros rakétát kilőni egy 10 dollárt érő sátorra, csak azért, hogy eltaláljam egy teve seggét". A Newsweek tudósítója szerint a mondat a Fehér Ház Ovális Irodájában hangzott el.

A Snopes számos hasonló esetet gyűjt össze. David Mikkelson szerint fontos, hogy a feszült légkörben keletkező pletykák mögötti valóságra fény derüljön.

[origo]

Többen keresik bin Ladent, mint Britneyt

Rekord számadatok a Vizsla-statisztikából

Az online hírügynökségek nem felelősek a hamis sajtóanyagért

Internetes álhír okozta az Emulex tőzsdei árzuhanását