Megjelennek az első .biz végződésű domainnevek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A nemrégiben startoló .info-val végződő URL-ek megjelenése után a .biz kiterjesztés használata is elindul. Egyelőre azonban csupán azok a címek kerülhetnek használatba, melyekre csak egy jelentkező akadt. Míg ezek sikeres regisztrációja megtörtént, az olyan esetekben, amikor egy névre többen is pályáztak, sorsolás dönt a szerencsés "nyertes" kilétéről, azonban a véletlenszerű elosztás módszere sok ellenérzést váltott ki.

A .biz végű domainek adminisztrációját végző NeuLevel ellen júliusban látott napvilágot az a vád, miszerint a cég a nevek elosztásából egy, a lottóhoz hasonlatos szerencsejátékot kreált. A vád szerint a minél nagyobb bevétel elérése érdekében a NeuLevel nem tiltotta meg azt, hogy egy cég több pályázatot is benyújtson egy-egy névre. A hozzávetőlegesen 5 dollár költségű pályázatból így célszerű volt minél nagyobb mennyiséget beadni az esélyek növelése érdekében.

Ezekben az esetekben egyelőre nem született döntés, a véletlenszerű döntést nem igénylő domainnevek startja előtt azonban nincs több akadály. A NeuLevel képviselője elmondta, hogy amennyiben a bíróság nem rendelkezik másképp, a vitás esetek sorsolása is megtörténhet október 12-ig, így akkor újabb .biz végű elsődleges domainek bukkanhatnak fel a világhálón.

[origo]

Az Egyesült Államok szerint az ICANN elfogult és önkényes

Mindenki magának akarja a .bizt

Már élnek a .info elsődleges domainnevek