Elindult az ötödik robotfoci-világbajnokság

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Egy héten keresztül 23 ország 111 "futballcsapata" versenyez egymással az 5. nemzetközi robotfutball-bajnokságon. Nagyság szerint (15 cm és az emberi méret között) négy osztályba sorolják a gépeket. Úgy programozták be őket, hogy saját maguk döntenek mozdulataikkal és játékstratégiájukkal kapcsolatban. A verseny kezdetétől kezdve az "edzők" (tehát a világ neves egyetemeiről érkezett mérnökök, számítástechnikai szakemberek) nem avatkozhatnak már be a játék menetébe.

A világbajnokságra 14 német csapat érkezett, többek között a karsruhe-i egyetem "Brainstormers" nevű robotcsapata, ill. a brémai egyetem "Virtual Werder"-ének "tagjai". Az első robotfoci-bajnokságot 1997-ben rendezték meg 12 japán csapat között - azóta nagy "sporteseménnyé" nőtte ki magát a rendezvény, ma már több mint 20 ezer néző kíváncsi rá.

A tudomány szempontjából a robotok futballismeretei másodlagosak. A kutatók fő célja olyan mesterségesen létrehozott segítők kifejlesztése, amelyek műtétekben, katasztrófa sújtotta területeken működnek együtt az emberrel. A RoboCup-verseny végén a fejlesztők megosztják egymással szoftvereiket, hogy együttesen gyorsítsák fel a játéktempót, és főleg a technikai haladást. Az utóbbi öt évben kutatók rengeteg új információhoz jutottak így - mondta Martin Riedmiller, a "Karlsruhe Brainstormer" csapatának "edzője". A "virtuális tizenegyek" igazi csapatként hoznak taktikai döntéseket, amelyek alapján passzolgatnak stb. - a fölényes győzelemben vagy a vereségben döntő szerepe van a beléjük táplált szoftvereknek.