Parányi azonosítóchipek kerülhetnek a papírpénzbe

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Mew névre keresztelt chip 128 bit információ tárolására képes, amelyet rádiófrekvenciás készülékkel legfeljebb 30 cm távolságról lehet kiolvasni. A körömhegynyi félvezetőre integrált memória tartalmát egyelőre csak a gyártás során lehet "beállítani".

A vállalat egyből konkrét elképzelést dolgozott ki a papírpénzek új generációjának megteremtésére. E szerint a chippel együtt nyomott bankókat a jövőben elég lesz elhúzni egy speciális terminál előtt, amely internetkapcsolaton keresztül azonnal felismeri a hamis vagy körözött papírpénzeket.

A technológia ugyanakkor arra is alkamas, hogy a különféle boltok, áruházak az egyes termékek dobozába ágyazva megakadályozzák a lopásokat. Felhasználható továbbá beléptető rendszerekben, valamint a készpénz nélküli vásárláshoz szükséges chipkártyákban is.

A lapka gyártását a Hitachi idén ősszel kezdi meg, a tervek szerint így már 2002 tavaszán megjelenhetnek az első, Mew-ra épülő alkalmazások. A vállalat által létrehozott leányvállalat, a Mew Solutions 2005-re már 145 millió dolláros forgalomra számít.

(ZDNet)